Τι αναζητά ένας ταξιδιώτης από έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό; Σίγουρα θέλει να περιηγηθεί στην πόλη. Θέλει να επισκεφθεί μουσεία, κάστρα, τα πάρκα, μουσικές σκηνές; Ή μήπως θέλει να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις; Η μήπως θέλει να ζήσει έναν μύθο;

Ο ετήσιος δείκτης της έρευνας του Euromonitor International για το 2023 έδειξε τους 20 κορυφαίους προορισμούς που επέλεξαν οι περισσότεροι ταξιδιώτες. Στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων προορισμών βρίσκονται τρεις ευρωπαϊκές πόλεις και δυο της Ασίας. Στην κορυφή βρίσκεται το Παρίσι και ακολουθούν ΝτουμπάιΜαδρίτηΤόκιο και το Άμστερνταμ.

Ο ετήσιος δείκτης Top 100 City Destinations κατατάσσει πόλεις – προορισμούς από όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η υγεία και η ασφάλεια, η οικονομική επίδοση, η βιωσιμότητα και ο τουρισμός.

Για το έτος 2023, η κορυφαία θέση ανήκει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των τουριστών από όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το Παρίσι. Αυτό συνέβη λίγο μετά την ανακοίνωση σχεδίων για έναν εντυπωσιακό νέο σιδηρόδρομο στην πόλη.

Η Ευρώπη επιτυγχάνει εξαιρετική βαθμολογία γενικά, με πόλεις από όλη την Ήπειρο να καταλαμβάνουν 7 από τις πρώτες 10 θέσεις και συνολικά 63 από τις πρώτες 100. Οι πόλεις της Ασίας έχουν επίσης καλή απόδοση, με τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ, την Οσάκα και το Χονγκ Κονγκ να βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες 20. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Τόκιο καταφέρνει να εισέλθει για πρώτη φορά στο top 10.

Οι πόλεις της Ουάσιγκτον, του Μόντρεαλ, της Σαντιάγο και του Βίλνιους είναι οι τέσσερις νέες εισαγωγές στο top 100, χάρη στην αναβάθμιση των βαθμολογιών τους στον τομέα του τουρισμού. Το υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων το 2023 καταγράφει η Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολουθούν το Λονδίνο και το Ντουμπάι. Παρά ταύτα, καμία ελληνική πόλη δεν βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα.

Να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία του κορωνοΐου, φαίνεται ότι τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν για τα καλά, με τα προβλεπόμενα ταξίδια να φτάσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023 και οι παγκόσμιες τουριστικές δαπάνες να αποφέρουν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιοι είναι οι 20 κορυφαίοι προορισμοί σύμφωνα με το Euromonitor:

  1. Παρίσι, Γαλλία
  2. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  3. Μαδρίτη, Ισπανία
  4. Τόκιο, Ιαπωνία
  5. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  6. Βερολίνο, Γερμανία
  7. Ρώμη, Ιταλία
  8. Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
  9. Βαρκελώνη, Ισπανία
  10. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  11. Σιγκαπούρη
  12. Μόναχο, Γερμανία
  13. Μιλάνο, Ιταλία
  14. Σεούλ, Νότια Κορέα
  15. Δουβλίνο, Ιρλανδία
  16. Οσάκα, Ιαπωνία
  17. Χονγκ Κονγκ
  18. Βιέννη, Αυστρία
  19. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες
  20. Λισαβόνα, Πορτογαλία