Ταχύτατα και επιθετικά εξαπλώνεται η φωτιά στο μέτωπο της Πάρνηθας, με ώθηση από τους ισχυρούς ανέμους. Είδαμε το βίντεο του meteo και δεν θέλαμε να πιστέψουμε πόσο γρήγορα φούντωσε η φωτιά.

Η έναρξη και η εξέλιξη του πύρινου μετώπου

Η στιγμή που ξεσπάει η φωτιά στην Πάρνηθα μέχρι τη στιγμή που μετατρέπεται σε πύρινο εφιάλτη πάνω από την Αττική καταγράφηκε από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Πεντέλης.

Όπως εξηγεί το meteo, το βίντεο ξεκινά από χθες Τρίτη (22.8.2023) το πρωί και καταλήγει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπου συνεχίζεται η δύσκολη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στην Πάρνηθα, καθώς αυτή μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Καίγονται σπίτια στο χωριό της Αγίας Παρασκευής. Οι φλόγες όμως έχουν φτάσει στο όριο και του στρατοπέδου «Καποτά» και στην περιοχή ακούγονται συνεχώς εκρήξεις. Εκκενώνεται το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Απελπισμένοι οι κάτοικοι βλέπουν τις φλόγες να φτάνουν στα σπίτια τους. Δίπλα σε σπίτια η φωτιά πλέον στο Μενίδι. Ενισχύονται οι φόβοι για τον Δριμό της Πάρνηθας λόγω της φοράς των ανέμων παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών.

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων: Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα.  Στη Λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο χτύπησε κόκκινο σε μικροσωματίδια.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής την δεύτερη μέρα της φωτιάς αναφέρει πως στο σημείο επιχειρούν 202 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.