Στο Μεγάρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Aπό κυβερνητικής πλευράς στη σύσκεψη μετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή από φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της UEFA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι λέσχες φιλάθλων θα κλείσουν, ενώ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με τους Big4 πως η αστυνομία θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στον έλεγχο εισόδου φιλάθλων στις προβληματικές θύρες των γηπέδων και ο έλεγχος που θα γίνεται θα είναι κατά το δοκούν και χωρίς παρέμβαση των ομάδων.

Τόνισε πως στα μέτρα που συζητήθηκαν, υπάρχει το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων σε περίπτωση τιμωρίας κάποιας ομάδας.

«Ελπίζω να μην ενεργοποιηθεί από τις εξελίξεις το ύστατο μέτρο του κράτους, να αποκλειστούν δηλαδή οι ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ελπίζω να έχουμε καταλάβει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το κακό. Συμφωνήσαμε και με τον επικεφαλής της UEFA να μπει ένας παρατηρητής σε συγκεκριμένα κράτη για τις μετακινήσεις οπαδών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Ενδεχομένως, με αυστηρότερες τιμωρίες, με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA.

Η αθλητική βία όμως δεν αφορά μόνο τα γήπεδα. Το φαινόμενο, και τονίζω πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα αυτό, έχει μεταφερθεί στους δρόμους. Ο παλιός φανατισμός γίνεται άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και μερικές φορές αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Η αντίδρασή μας θα είναι και μέσα και έξω από τα γήπεδα».

Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αλεξάντερ Τσέφεριν για τη συνεργασία του.

Από την πλευρά του ο Τσέφεριν ανέφερε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε όχι μόνο εντός της Ε.Ε., αλλά σε επίπεδο συμβουλίου της Ευρώπης. Εδώ ελπίζω στις κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν. Ακόμα και εσείς τα μίντια πρέπει να μας βοηθήσετε. Τα μίντια είναι πολύ σημαντικά. Πρέπει να μας βοηθήσετε να δουλέψουμε μαζί και να το σταματήσουμε. Νομίζω σήμερα υπήρξε ένα πρώτο σημαντικό βήμα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν είναι μια πολιτική δήλωση. Είμαστε αποφασισμένοι. Μιλήσαμε μετά το συμβάν με τον πρωθυπουργό για το ότι θα κάνουμε περισσότερα, αυτό δεσμευτήκαμε».

Πηγή: intronews.gr