H ανακατάληψη παραλιών από τις ομπρελοξαπλώστρες που στήνουν τα μπιτσόμπαρα είναι το κίνημα της πετσέτας. Ξεκίνησε από την Πάρο κι εκεί κάνουν δουλίτσα μιας και καταγράφουν σε ψηφιακό χάρτη τους καταπατητές του νησιού. Πατήστε εδώ.

Παράλληλα με τη δράση τους στις ίδιες τις παραλίες, έχουν δημιουργήσει τον ψηφιακό χάρτη όπου φαίνονται οι μισθώσεις των παραλιών για το 2022 πάνω σε αεροφωτογραφίες του ίδιου έτους. Για κάθε μίσθωση επισυνάπτεται και το συμβόλαιο, οπότε μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πόσο έχουν επεκταθεί -παράνομα- οι επιχειρήσεις

H Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches, με οργανωμένες δράσεις και συγκεκριμένες καταγγελίες αρχίζουν σιγά σιγά να κερδίζουν πίσω τις παραλίες μας. Τις παραλίες πουκάποιος επιχειρηματίας νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά.

Τι λέει το ίδιο το κίνημα στη σελίδα του; «Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει».

Η πρώτη και ξεκάθαρη νίκη για το Κίνημα ήταν με τις συλλήψεις στην Σάντα Μαρία, την Εκεί που ο ‘επιχειρηματίας’ προκάλεσε, δηλώνοντας “ας έρθει η Αστυνομία να με συλλάβει”. Λοιπόν, η Αστυνομία πήγε και τον συνέλαβε.

Η «Κίνηση Πολιτών Πάρου» για Ελεύθερες Παραλίες ανέλαβε την Κυριακή (23/7) την πρώτη δράση της, ενάντια σε κάθε ανοχή στην παράνομη κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματίες σε μπιτσόμπαρα. Στόχος τους είναι η επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, που έχει καταληφθεί από (μη νόμιμες) επιχειρήσεις καθιστώντας την αμμουδιά προνόμιο για λίγους. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας συνίσταται στο  ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.