Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τα smart watches θα απαγορευθούν σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις στην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους περισπασμούς κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Πιθανότατα και τα σκονάκια.

Οι συσκευές θα επιτρέπονται μόνο εάν χρειάζονται, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μαθημάτων ψηφιακών δεξιοτήτων, για ιατρικούς λόγους ή για ανάπηρα άτομα. Στην Ιταλία η χρήση των κινητών δείχνει «έλλειψη σεβασμού στους δασκάλους». Κι εκεί έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι και στην Ελλάδα υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (από το 2018) που δεν επιτρέπει στους μαθητές να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.

Αν εφαρμοζόταν δεν θα ακούγαμε περιστατικά που μαθήτριες Λυκείου κάνουν διακίνηση πορνογραφικού υλικού στα κινητά τους τηλέφωνα με στόχο τον εκφοβισμό. Ούτε θα κυκλοφορούσαν βίντεο από μαθητές που γρονθοκοπούν μέσα στο προαύλιο του σχολείου τους συμμαθητές τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση μαθητών ή καθηγητών χωρίς τη σχετική συγκατάθεσή τους αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ορισμένοι γονείς βλέπουν τους περιορισμούς στα κινητά ως έναν τρόπο να κρατήσουν τους ίδιους μακριά από την εκπαίδευση των παιδιών τους. Γιατί πρέπει να νιώθει το παιδί ότι μπορεί να τηλεφωνήσει ανά πάσα στιγμή στους γονείς του για να του λύσουν τα προβλήματά του; Αυτό είναι ένα ερώτημα για σκληρούς λύτες.