Το δαν, το ‘παιξαν (το επεισόδιο). Καθότι ναι, το έχουμε πλέον εμπεδώσει, οι Simpsons δεν είναι ένα απλό animation. Είναι ο… Νοστράδαμος, είναι προφήτες – μα τι προφήτες! Ως και για το Willy Wonka έχουν «πράγμα»…

Όχι για την ταινία. Αλλά για τα «γύρω γύρω» αυτής. Η ιστορία έχει ως εξής: Η εκδήλωση έγινε, πρόσφατα, στη Γλασκόβη. Διαφημιζόταν ως η απόλυτη Willy Wonka Experience. Τι «Εδώ τα σοκολατένια όνειρα γίνονται πραγματικότητα», τι ότι σε περιμένει ένα «ταξίδι γεμάτο μεγαλειώδεις δημιουργίες», το promotion είχε πάει σε άλλο level.

Τα κάποια ορθογραφικά λάθη στα διαφημιστικά φυλλάδια, δικαιολογήθηκαν από τον αθώα σκεπτόμενα κόσμο ως «δαίμων του τυπογραφείου» – ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Όλη βέβαια η καλή διάθεση εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού μόλις έφτασαν στο χώρο και αντίκρισαν ένα χάλι που η λέξη «θλίψη» μοιάζει ως και light για να περιγράψει.

«Τα λεφτά μας πίσω» άρχισαν να φωνάζουν οργισμένοι όσοι την πάτησαν και έδωσαν 45 (!) ευρώ για να επισκεφτούν το απόλυτο φιάσκο, το χάος και την καταστροφή σε σύνοψη.

Μια αποθήκη άδεια, σκόρπια δεξιά και αριστερά κάποια σκηνικά της κακιάς ώρας, ελάχιστα γλυκά. Καμία δημιουργικότητα.

Αν στο κοινό βρισκόντουσαν και φαν των Simpsons, παίζει κάπου ανάμεσα στο θυμό και στο ξενέρωμα, να ένιωσαν και ένα αίσθημα οικείου.

Ήταν γαρ μια κατάσταση που προσομοιάζει αρκετά σε κάτι που είχε συμβεί σε παλαιότερο επεισόδιο της θρυλικής σειράς κινουμένων σχεδίων, στην 5η σεζόν συγκεκριμένα (Bart’s Inner Child τιτλοφορείται και παίχτηκε το Νοέμβριο του 1993 για πρώτη φορά).

Εκεί βλέπουμε τον Χόμερ Σίμπσον να παίρνει στα χέρια του ένα παλιό, μεταχειρισμένο τρομπολίνο. Το οποίο τον εμπνέει. Τι σκέφτεται ο… κοφτερός του νους; Να δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο και να εκμεταλλευτεί την προθυμία και την αφέλεια των γονέων πάνω στο «θέλω» τους να προσφέρουν κάτι καλό στα παιδιά τους.

Το Homerland, του βγάζει ως και όνομα. Με στόχο τα “easy money”, 50 δολάρια το άτομο ορίζει στο μυαλό του το εισιτήριο. Ο (χαρούμενος) επισκέπτης, σκέφτεται ο Χόμερ, θα μπορεί να κάνει τρομπολίνο, να παίξει στη λάσπη, να χοροπηδήσει σε λερωμένα στρώματα.

Η ιδέα του λούνα παρκ καταρρέει πάντως πολύ γρήγροα, όταν οι Simpsons βρίσκουν το γρασίδι τους γεμάτο πληγωμένα παιδιά, όλα με διάφορους τραυματισμούς που υπέστησαν χρησιμοποιώντας το παλιό εκείνο τρομπολίνο.

Μπορεί το όνειρο του Χόμερ να διαλύθηκε εν τη γενέσει του, αλλά πολλά χρόνια μετά, κάποιοι Σκωτσέζοι προχώρησαν από τη θεωρία στην υλοποίηση. Πιθανόν να έβλεπαν Simpsons μικροί και να τους είχε αρέσει η ιδέα, να τους είχε μείνει απωθημένο. Αρπακολλατζήδες θα τους λέγαμε στα μέρη μας, Μακ… Αρπακολλατζήδες έστω!

Να σημειώσουμε επίσηως πως οι Simpsons δεν εξάντλησαν εκεί τις σχετιζόμενες με το σύμπαν του Willy Wonka… προφητείες. Μέχρι και Ούμπα Λούμπα μας έχουν δείξει, από το 2002. Να κάθεται σε ένα κουτί στο λιμάνι του Σπρίνγκφιλντ, καπνίζοντας και αναστενάζοντας…