Αν για κάτι είμαστε καθαρά, χωρίς αμφιβολίες, περήφανοι στο Provocateur είναι για τις γυναίκες που έχουν καθίσει απέναντί μας και μας έχουν δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους. Θηλυκότητες που χωρίς κανένα φόβο ή διάθεση να εξωραΐσουν καταστάσεις μας έχουν μιλήσει για όλα όσα απασχολούν τις ίδιες όχι μόνο ως επαγγελματίες και δημόσια πρόσωπα, αλλά και ως γυναίκες. 

Καλλιτέχνιδες, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, αθλήτριες, μάς έχουν εμπιστευτεί και έχουν προσθέσει στο περιεχόμενό μας δηλώσεις, φράσεις, ιστορίες ζωής τις οποίες είμαστε περήφανοι που μεταδώσαμε σε μια εποχή που τις έχουμε περισσότερη ανάγκη από όσο πιστεύαμε. 

Δεν θα ευλογούσαμε τα γένια μας αν δεν επρόκειτο για τις παρακάτω γυναίκες, με τις οποίες σκοπεύουμε να γιορτάσουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Έτσι. Για την έμπνευση και τη δύναμη για τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά. 

Κλέλια Ρένεση

«Οι γυναίκες έχουμε μεγαλύτερο ταλέντο στο να διδάξουμε αγάπη, γιατί η αγάπη θέλει αποδοχή. Για αυτό λένε όλοι πως τώρα ήρθε η ώρα της γυναίκας. Είδαμε τον κόσμο που φτιάξατε, τον αρσενικό, είδαμε πού μας έφερε, τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν τη σκυτάλη οι γυναίκες», δήλωνε η Κλέλια Ρένεση περίπου έναν χρόνο πριν στο Provocateur, δίνοντας στο μεταξύ και μια σωστή απάντηση σε όποιον θεωρεί πως το “revenge porn” είναι ένας θεμιτός τρόπος εκδίκησης. 

Τάνια Τσανακλίδου

 “Το ανθρώπινο σώμα έχει φορτωθεί με μια ντροπή, γιατί το γυμνό, που είναι και αγνό, τους σοκάρει”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Τάνια Τσανακλίδου, που μας θύμισε πως η βαρβαρότητα επιστρέφει πάνοπλη. Γιατί καμιά φορά το ξεχνάμε. 

Κάθρην Ράιλυ

Η Katherine Reilly είναι η πρώτη ανοιχτά τρανς εκπαιδευτικός στην Ελλάδα και δεν θέλει να φορέσει τον μανδύα της ηρωίδας. Θέλει να είναι ο εαυτός της. Πριν δυο χρόνια τίμησε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λέγοντάς μας την ιστορία της. Και πολλά παραπάνω. 

Γιούλικα Σκαφιδά

“Να δούμε πόσες γυναίκες είναι στην κυβέρνηση, πόσες γυναίκες είναι CEO σε εταιρίες. Ο παγκόσμιος άνθρωπος είναι ο άνδρας και νομίζω πως αυτό είναι σαφές”. Η Γιούλικα Σκαφιδά μάς μίλησε για τη δύσκολη συνειδητοποίηση που έκανε, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή υποχρέωση να παραστεί ως μάρτυρας σε μια δίκη υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας.  “Αν ρωτήσεις κάποιον αν είναι σωστό να κακοποιείται μια γυναίκα, θα σου πει φυσικά και δεν είναι σωστό. Αν του πεις να έρθει να καταθέσει ότι είναι μάρτυρας μιας κακοποίησης, δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει”.

Γεωργία Καλτσή

Μια συζήτηση με τη Georgia Kaltsi συνήθως ξεκινά από εκείνο το τροχαίο που πριν 6 χρόνια την έκανε να δει τη ζωή αλλιώς. Γρήγορα όμως ξεγλιστρά σε άλλα μονοπάτια, φωτεινά και γεμάτα αισιοδοξία και περηφάνια και καταλήγει στη σημασία που έχει να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας. Η Γεωργία που έχει ακούσει τόσα “κρίμα, τόσο όμορφο κορίτσι”. Λοιπόν, κανένα κρίμα. 

Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους

Η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους ούσα μια από τις γυναίκες που συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα MeToo στην Ελλάδα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, μίλησε για την παρενόχληση και τον σεξισμό ενός χώρου που βρήκε το θάρρος να ρίξει φως στα σκοτάδια του πριν λίγα χρόνια. 

Ναταλία Γερμανού

Η Ναταλία Γερμανού από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να μη φοβάται για την άποψή της, παρόλες τις συμβουλές ότι οι παρουσιάστριες πρέπει να είναι “καλά κορίτσια”, έχει δώσει μάχες. Μια από αυτές την έχει δώσει εκτός επαγγελματικού τερέν και αφορά τη μητρότητα. «Δεν είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν γυναίκες και άντρες που δεν θέλουν να γίνουν γονείς. Η μητρότητα και η πατρότητα οφείλουν να είναι επιλογή», μάς είπε, και ευτυχώς δεν είναι η μοναδική σημαντική πληροφορία που δόθηκε σε αυτή τη συνέντευξη. 

Μαριάννα Τουμασάτου

Η Μαριάννα Τουμασάτου στον απόηχο του Me Too μας είπε πως “πρέπει να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που κακοποιήθηκαν. Να τους θυμίσουμε πως εκείνες είναι η αιχμή του δόρατος, αλλά το δόρυ είναι μεγάλο. Είμαστε όλοι πίσω και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και να πούμε το αυτονόητο. Πως δεν θέλουμε να μας βιάζει κανείς. Γυναίκες, άντρες και παιδιά.” Η ίδια ήταν δίπλα στα θύματα σε αρκετά από τα δικαστήρια που ακολούθησαν.

Νατάσα Γιάμαλη

Πέρσι τέτοια μέρα, γιορτάζαμε τη θηλυκότητα με φιλοξενούμενη τη Νατάσα Γιάμαλη. “Με ενοχλεί που οι γυναίκες, οι θηλυκότητες πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν τα ήθελε ο «ποπός» τους για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Δεν χρειάζεται να είσαι πεντάρφανη και μόνη για να πας σε ένα πάρτι”, μάς είπε, και ευχόμαστε να κοπεί απότομα η διαχρονικότητα αυτής της δήλωσης. 

Νατάσα Μποφίλιου

“Αν υπάρχει κάποιος που είναι ήρωας, σε αυτή την εποχή την τόσο αντιηρωική, είναι οι γυναίκες. Σαν γυναίκα και εγώ έχω δώσει τις μάχες που μου αντιστοιχούσαν, και δίνω καθημερινά τη μάχη που μου αντιστοιχεί.” Για τη Νατάσα Μποφίλιου οι γυναίκες είναι ηρωίδες. Όχι μόνο την 8η του Μαρτίου.