Το Instagram είναι ένας απέραντος μικρόκοσμος. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα και που τυχαία (ίσως και μοιραία) θα τα συναντήσουμε κάποια στιγμή μπροστά μας. Έτσι, τυχαία, ανακάλυψα, ή μάλλον ο φιλικός αλγόριθμος μού έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψω, τον λογαριασμό «balconystoriesgr», που δημιούργησε η Βικτώρια Γιαννάκη. Στο bio γράφει πως το «Balcony Stories» είναι οι ιστορίες γυναικών κάτω από τον ελληνικό ουρανό, και πράγματι, οι αναρτήσεις είναι η γυναικεία ενδυνάμωση που έχουμε ανάγκη, σε ένα προφίλ.

Φωτογραφίες απλών καθημερινών γυναικών, ανεξαρτήτου ηλικίας και χρώματος, που μοιράζονται τις δικές τους προσωπικές ιστορίες για να δώσουν έμπνευση, να ενθαρρύνουν, να καταρρίψουν στερεότυπα και να γίνουν η φωνή των γυναικών που δεν έχουν τη δύναμη να μιλήσουν. Η Βικτώρια Γιαννάκη μίλησε στο Provocateur και εξήγησε πώς ξεκίνησε το «Balcony Stories» και τον στόχο πίσω από την ιδέα.

Πώς ξεκίνησε το Balcony Stories;

Το balconystoriesgr ξεκίνησε όπως πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή μέσα από μια δύσκολη περίοδο. Όταν διανύεις μια «κλειστή» φάση  στην ζωή σου όπου φέρνεις την δύναμή σου μέσα σου, ξαφνικά παίρνεις ενέργεια και έμπνευση από πράγματα πολύ απλά που ενώ υπάρχουν στη ζωή σου έτσι κι αλλιώς,  ξαφνικά αρχίζεις να τους δίνεις άλλη σημασία και  ερμηνεία, γιατί άλλαξες  το σημείο από όπου τα κοιτάς.

Έτσι κι εγώ την περίοδο του κορονοϊού  -όπου όλοι βιώσαμε τον περιορισμό στα σπίτια μας- βρήκα μία διέξοδο να φωτογραφίζω τις φίλες μου σε κάποιο υπέροχο μπαλκόνι του 5 ου ορόφου μιας φίλης στο Παλαιό Φάληρο, ντύνοντάς τες με ρούχα από την εταιρεία που έχω και είμαι υπεύθυνη σχεδιασμού και παραγωγής,  καλύπτοντας έτσι την ανάγκη που είχα για επικοινωνία και επαφή με τους ανθρώπους. Αυτή βέβαια είναι η πρώτη ανάγνωση του εγχειρήματος. 

Γιατί η δεύτερη είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος που δίνω σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις, αγαπώ ιδιαίτερα την γυναίκα , συνδέομαι μαζί της εύκολα μέχρι τώρα (ίσως και λόγω της δουλειάς μου με τα ρούχα) με ενδιαφέρει να ανακαλύπτω την ομορφιά της καθεμίας όχι μόνο από αυτό που μπορεί να φαίνεται (κορμοστασιά, χρώμα μαλλιών και ματιών, σιλουέτα) αλλά και από την ομορφιά που πηγάζει από τον εσωτερικό της κόσμο. Πάντα με ενθουσίαζε ο κόσμος που άνοιγε μπροστά μου όταν έβλεπα ότι μιλώντας με διαφορετικές γυναίκες  ξεδιπλώνονταν τόσο ιδιαίτερα όμορφες  προσωπικές ιστορίες μέσα από μια φιλική και ανθρώπινη κουβέντα μαζί τους.

Μάθαινα κι εγώ τόσο όμορφα πράγματα που ήθελα να τα μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους γιατί ήταν μικρές ιστορίες αλλά που έκρυβαν αληθινά διδάγματα για τη ζωή. Ήταν μικρά διαμάντια κάτι σαν αυτά τα γνωμικά που διαβάζουμε από μεγάλους ποιητές ή συγγραφείς ή ανθρώπους των τεχνών που πάντα τα φυλάμε κάπου, κάπως, σαν φυλακτά για τις δύσκολες στιγμές που θα μας έρθουν και τα ανασύρουμε από κάποιο συρτάρι ή από κάποιο φάκελο στον υπολογιστή μας την στιγμή που θα τα χρειαστούμε. Κάποια στιγμή θα ήθελα να μαζέψω όλα αυτά τα quotes και να τα κάνω μία μικρή έκδοση βιβλίου.

Με ποιο τρόπο συμβάλλει το Balcony Stories στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Η γυναίκα είναι συνυφασμένη κατεξοχήν με την τρυφερότητα, την ευαισθησία, την γονιμότητα, την υπομονή, την αντοχή, την κατανόηση και μέσα από τις συζητήσεις μας αισθάνθηκα ότι συμβάλλω με την προβολή των ιστοριών τους, στην ενδυνάμωση όχι μόνο της συγκεκριμένης γυναίκας που έχει την δυνατότητα και τα εκφράζει αλλά και στην ενδυνάμωση άλλων γυναικών που τα διαβάζουν και αισθάνονται ότι δεν είναι μόνες τους σε ό,τι περνάνε. Κάπου εκεί υπάρχει και κάποια άλλη που κουβαλάει το ίδιο φορτίο με εκείνη ή άλλοτε που είναι πιο βαρύ και άλλοτε πιο ελαφρύ από το δικό της. Βρίσκουν κομμάτια του παζλ που κολλάνε μεταξύ τους και βγάζουν κάποιο νόημα. Δε είναι μόνες !! Πόσο σημαντικό…

Από δημοσίευση μιας γυναίκας που της έκανα balconystories χωρίς να είναι γνωστή, μετά το δικό της balcony αυτή η γυναίκα έκανε τα όνειρά της πραγματικότητα και είδαν κι άλλοι την δύναμή που έκρυβε μέσα της όπως την είχα διακρίνει κι εγώ μέσα από το προφίλ της τυχαία καθώς κοίταζα στο instagram.

Μετά από περίπου δύο χρόνια, πιστεύετε πως έχετε πετύχει τον στόχο σας;

Αυτό που τελικά πιστεύω ότι πέτυχα μέσα από το @balconystoriesgr είναι ότι:

α) μέσα από την έμπνευση και ενθάρρυνση που έπαιρνα βασικά εγώ από εκείνες, παρουσιάζα αληθινές ιστορίες γυναικών με αυθεντικότητα δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ίδιες!

β) έδωσα  χώρο στο να εκφραστεί η διαφορετικότητα της κάθε γυναίκας ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματότυπου, σεξουαλικότητας και ηλικίας, (π.χ μπορείτε να δείτε γυναίκες από 16 χρόνων έως και 80 χρόνων, μαθήτριες σχολείου ή γιαγιάδες, γνωστές ή ανώνυμες γυναίκες της διπλανής πόρτας, νοικοκυρές ή επιχειρηματίες ) μέσα στο δικό τους ασφαλή χώρο και όχι πηγαίνοτας σε κάποιο στούντιο ή κάπου αλλού. 

γ) έδωσα την ευκαιρία στις γυναίκες να αισθανθούν άνετα και με ασφάλεια να μιλήσουν για τον εαυτό τους και ίσως να μπορέσουν με μία φράση τους να επηρεάσουν θετικά έστω και μία άλλη εκεί έξω

δ) μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω απίστευτες γυναίκες, να γίνω η ίδια καλύτερη. Και  τέλος είχαμε την ευκαιρία μέσα σε μία ώρα να περάσουμε ωραία γιατί όπως χαρακτηριστικά είχε πει μία φίλη  σε ‘ένα από τα balcony ” ό,τι κι αν κάνουμε πρέπει να περνάμε όμορφα αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε”.

Τι σας ιντριγκάρει σε μια ιστορία έναντι μιας άλλης;

Με ιντριγκάρει στην κάθε ιστορία που παρουσιάζω ότι όλες έχουν την δική τους ομορφιά και το δικό τους άρωμα, είναι κάπως σαν τα λουλούδια έτσι τις παρομοιάζω τις ιστορίες των μπαλκονιών μου, όλες διαφορετικές αλλά εξίσου όμορφες και μοναδικές με το δικό τους μεθυστικό άρωμα η καθεμία. Θα μου πείτε , καλά και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα καταφέρνεις να παίρνεις όλες αυτές τις ποιότητες; Ναι, έτσι αισθάνομαι, γιατί είμαι 100% ο αληθινός μου εαυτός και όταν δεν προσποιείσαι για κάτι και όταν δεν πας για να έχεις κάποιο αντάλλαγμα η απλότητα και η χαρά φαίνεται.

Κάνοντας έναν απολογισμό μετά από δυόμισι χρόνια είμαι ευγνώμων για την τόλμη μου να επιμείνω σε αυτό το project και για όλες τις γνωριμίες που έχω κάνει και θα κάνω  στο μέλλον. Είμαι ευγνώμων για όλα τα υπέροχα μηνύματα που λαμβάνω και μου λένε πόσο ανυπομονούν να δουν το επόμενο μπαλκόνι και ποια γυναίκα θα είναι η επόμενη. Είμαι ευγνώμων για όλες αυτές τις γυναίκες που μου άνοιξαν το σπίτι τους και μπήκα στον προσωπικό τους χώρο χωρίς να με έχουν ξαναδεί στη ζωή τους. Το ένιωσα, το έκανα πράξη, ακολούθησα το ένστικτό μου, είναι κάτι που είναι αληθινό, έρχεται από την καρδιά με αγάπη και μου δημιουργεί ευεξία και αρμονία στη ζωή μου.

Ποια είναι τα βήματα που έχουμε παραλείψει ως κοινωνία στο κομμάτι της γυναικείας ενδυνάμωσης;

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε σαν κοινωνία να διδάσκεται στα σχολεία από το δημοτικό ή να υπάρχουν δράσεις και εργαστήρια όπου τα παιδιά να ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς την κριτική της αποδοκιμασίας ή της μη αποδοχής του διαφορετικού. Εκεί θα πρέπει να εστιάσει η κοινωνία με όλες τις δομές και να δώσει στα παιδιά από μικρά εμπιστοσύνη στην διαίσθησή τους. Η διαίσθηση είναι σαν κάτι που εάν δεν σου πάει καλά θα το αισθανθείς σα μικρό αγκαθάκι να σου τρυπάει την κοιλιά, το στήθος, κάτι που θα σου δίνει ένα σημάδι ότι δεν σου αρέσει και θα θέλεις να αλλάξεις στάση. Η στάση δεν είναι μόνο το πώς στέκεσαι αλλά και η στάση σου απέναντι στα γεγονότα που εξελίσσονται στη ζωή σου.

Αυτό είναι που λέμε «τι στάση κρατάς απέναντι σε αυτό το θέμα;»  Η δύναμη και η απάντηση είναι μέσα μας , αρκεί να μας εμπιστευτούμε. Ας ακούσουμε την σοφία του σώματός μας και την μικρή θεότητα που κρύβει ο καθένας μας μέσα του. Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι εγώ έμαθα πάρα πολλά από εκείνες και ας μην το ξέρουν οι ίδιες!

 Τις γυναίκες όλες τις ανακαλύπτω μόνη μου είτε μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσα από συστάσεις φίλων που βλέπουν το balcony και θέλουν να συμμετάσχουν. Κύριο μέλημά μου είναι η διαφορετικότητα των γυναικών που παρουσιάζω , δηλαδή να μην είναι μόνο γνωστές , να παρουσιάζω διαφορετικά επαγγέλματα, ενδιαφέροντα, κοινωνικές τάξεις.

Τι θα αλλάζατε εσείς αν ήταν στο χέρι σας;

Αυτό που θα ήθελα να κάνουμε σα κοινωνία είναι να ενωθούν οι φωνές των γυναικών από κάθε πλευρά της γης, αυτό θα ήταν πραγματικά υπέροχo. Nα, τις προάλλες είδα στο Netflix το ντοκυμαντέρ για το πώς γυρίστηκε το περίφημο τραγούδι «we are the world” και ρίγη συγκίνησης με κατέκλυσαν όταν είδα (ξανά) πόσοι καλλιτέχνες  συνεργάστηκαν αφήνοντας έξω από την πόρτα το ego τους –όπως χαρακτηριστικά έγραψε κάποιος έξω από την πόρτα του studio –  και κατέθεσε ο καθένας το δικό του «αποτύπωμα» σε αυτήν την ιστορία που γράφτηκε εκείνη την μέρα, ενώνοντας εκατομμύρια κόσμο. Και ναι, τότε μπορούν να συμβούν υπέροχα πράγματα, να κινήσουμε όλο τον κόσμο  γιατί όταν συναντιούνται οι γυναίκες μόνο όμορφα πράγματα συμβαίνουν και η ζωή γίνεται πιο όμορφη!