Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2022, οι London Grammar, που μας γκόσταραν το 2018, θα ικανοποιήσουν το ελληνικό fanbase τους, μαζί με την LP και τους Hooverphonic. Ξέρετε, πριν από ένα live, κάποιοι από εμάς -φανταζόμαστε- προχωράμε σε τρία βασικά βήματα: ανατρέχουμε σε κομμάτια των καλλιτεχνών, ψάχνουμε τη setlist των προηγούμενων live και διαβάζουμε εκ νέου παλιές συνεντεύξεις. Μη ρωτήσετε γιατί, γιατί έτσι. Αυτό που καταλάβαμε από το τρίτο αυτό βήμα είναι πως η Hannah Reid, η front woman των London Grammar, τα έχει βάλει όχι λίγες φορές με τον σεξισμό.

Σε συνέντευξή της τον Απρίλιο του 2021, όταν έγινε σαφές πως εκείνη θα είναι η leader του μουσικού τρίο, αποφασισμένη για αυτή την πιο ηγετική στροφή της στη μουσική βιομηχανία, την οποία χαρακτήρισε «κυριευμένη από άντρες», ανέφερε: «αν οι άνθρωποι δεν με σέβονται σαν leader, δεν με σέβονται καθόλου. Γιατί είχα τόση δυσκολία μερικές φορές ούσα η μοναδική γυναίκα στο δωμάτιο, που έλεγα ‘παιδιά, αν με στηρίξετε με αυτόν τον τρόπο, δεν νομίζω πως οι άνθρωποι μπορούν να μας εκμεταλλευτούν’». Συνέχισε ομολογώντας πως πρόκειται «για μια βιομηχανία που χρειάζεται να έχεις αρκετά δυνατά όρια και σκληρό δέρμα. Είναι μια μόνιμη μάχη». Στην ίδια συνέντευξη, η Reid έδωσε ένα άτυπο ευχαριστώ σε καλλιτέχνιδες όπως η Arlo Parks και η Billie Eilish που χάραξαν τον δρόμο και βοήθησαν άλλες γυναίκες της βιομηχανίας να δείξουν πως δεν αστειεύονται. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μιλώντας για την Eilish, και η Reid, που όταν ντρόπαρε το πρώτο τους LP με τους Dominic “Dot” Major και Dan Rothman, δεν φανταζόταν σε καμία περίπτωση που θα πίκαρε φαινομενικά γρήγορα στα βρετανικά και διεθνή charts, έχει δεχτεί αρκετές φορές σχόλια για το πώς «θα επρεπε» να ντύνεται και να εμφανίζεται ως γυναίκα. Υπήρξαν φωτογραφίσεις όπου η Hannah πιέστηκε να φορέσει συγκεκριμένα outfits. Εκείνη όμως κράτησε την αρχική της στάση: «θα φορέσω ό,τι γουστάρω».

Σε άλλη της συνέντευξη, με αφορμή την κυκλοφορία του “Californian Soil”, περιέγραψε μια φορά που χρειάστηκε να πείσει έναν φύλακα να την αφήσει να περάσει στο backstage του ίδιου της του live, μιας και δεν πίστευε πως είναι μέλος της μπάντας. Αργότερα έμαθε πως ο σεκιουριτάς τη χαρακτήρισε ως μια «τρομακτική νεαρή γυναίκα». «Αν ήμουν ο γαμ**νος Chris Martin, δεν θα με αποκαλούσε «τρομακτικό νεαρό άντρα», ανέφερε εκνευρισμένη. «Για εμένα αυτό είναι απλώς ένα κωδικοποιημένο «σκύλα», συνέχισε.

«Αν είμαι πολύ ισχυρογνώμων, είμαι πραγματικά δύσκολη ή σκύλα», τόνισε, «ενώ για τα αγόρια, έχουν απλώς πυγμή σε αυτό που κάνουν. Μπορεί να πρόκειται για ένα πολύ μικρό πράγμα, αλλά αν το ζεις κάθε μέρα, μπορεί να αλλάξει αυτό που είσαι. Δεν μπορείς να το αφήσεις να περάσει όταν συμβαίνει όλη την ώρα».

Οι London Grammar με του dreamy pop ήχους τους, αφήνουν τις αλήθειες τους να διαμοιράζονται στο κοινό τους μέσω των στίχων τους. Κάπως έτσι, τη Δευτέρα, δεν θα ακούσουμε τη Hannah να κατσαδιάζει κανένα σεξιστή ηχολήπτη (ναι της έχει συμβεί και αυτό), αλλά θα ξέρουμε πως αν χρειαστεί, θα το κάνει.

Τα λέμε στο Release, παιδιά!