Διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ισπανία μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός εξάχρονου κοριτσιού, το οποίο εικάζεται ότι δολοφονήθηκε από τον πατέρα της και πετάχτηκε στη θάλασσα.

Η αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας συνέπεσε με το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της Ισπανίας τον περασμένο μήνα και τους αυστηρούς περιορισμούς της καραντίνας.

https://twitter.com/hashtag/covid19?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οι ομάδες έρευνας που αναζητούσαν δύο αδελφές, που απήχθησαν από τον πατέρα τους στα τέλη Απριλίου, ανέσυραν το πτώμα του μεγαλύτερου παιδιού, της Ολίβια, έξι ετών. Βρέθηκε μέσα σε μια αθλητική τσάντα, δεμένη με μια άγκυρα, σε βάθος 1.000 μέτρων περίπου 5 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού της Τενερίφης. Μια παρόμοια αλλά άδεια τσάντα βρέθηκε κοντά από ένα ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος εξοπλισμένο με εξειδικευμένο σόναρ. Αστυνομικοί της ισπανικής αστυνομίας συνεχίζουν να αναζητούν την ενός έτους αδελφή της Ολίβια, Άννα, και τον πατέρα των κοριτσιών, Τομάς Γκιμένο. Η μητέρα τους, Μπεατρίς Ζίμερμαν, είπε στους αστυνομικούς ότι ο πρώην σύζυγός της είχε τηλεφωνήσει για να της πει ότι δεν θα ξαναδεί ποτέ τα κορίτσια αφού τα πήρε στις 27 Απριλίου.

https://twitter.com/hashtag/ViolenciaVicaria?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η Ειρήνη Μοντέρο, η οποία διατελεί υπουργός Ισότητας στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών του Σάντσεθ, απέστειλε επίσης τα συλλυπητήριά της και εναντιώθηκε σε αυτό που αποκάλεσε “βία” της υπόθεσης. “Δεν υπάρχουν λόγια για να βοηθήσουμε την Beatriz σε αυτή τη στιγμή τρομερού πόνου”, ανέφερε στο Twitter. “Αυτή η βία που διαπράχθηκε εναντίον γυναικών που είναι μητέρες για να τις χτυπήσουν εκεί που πονάει περισσότερο είναι εθνικό ζήτημα. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

https://twitter.com/hashtag/%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Από τότε που η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τις γυναικοκτονίες το 2003, έχει καταγράψει τις δολοφονίες 1.095 γυναικών. Από το 2013, 39 παιδιά δολοφονούνται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Στις πέντε εβδομάδες από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της Ισπανίας για την Covid-19 στις 9 Μαΐου,10 γυναίκες δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην συντρόφους. Ειδικοί αναφέρουν ότι η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται σε γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από κακοποιητικές καταστάσεις μετά την άρση της καραντίνας.

Η Βικτόρια Ρόζελ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατά της έμφυλης βίας, δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο: “Είχαμε προειδοποιήσει ότι η έμφυλη βία ήταν η μία πανδημία πάνω στην άλλη. Καθώς ξεπερνάμε την πανδημία covid-19, βλέπουμε τι ήταν από κάτω της”.

Πηγή: Guardian