H γιορτή της μητέρας αργεί αλλά είναι παράξενη γιορτή. Ξεκινάει όμορφα κι αθώα, με αυτοσχέδιες καρτούλες “Σ’ αγαπώ μαμά” και βομβαρδισμένες κουζίνες γιατί “Έκπληξη! Αποφάσισα να σου φτιάξω πρωινό”. Κι ύστερα… 

Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, οι καρτούλες και το πρωινό δεν αλλάζουν. Μόνο που κάποιοι γράφουν “σ’ αγαπώ μαμά” και στέλνουν την κάρτα στον εαυτό τους, κάποιοι ετοιμάζουν πρωινό αλλά όχι για τη δική τους τη μάνα, και τελικά το τι εννοεί ο καθείς με τη λέξη “μανούλα” είναι πολύ πολύ σχετικό. Δεν με καταλαβαίνεις; Για κατέβα, για κατέβα…

1. Η “τραγουδάρα” – Mrs Robinson (The Graduate)

Η πρώτη “άτακτη” μαμά που έκανε καριέρα, σχεδόν αληθινή ιστορία (πού γίνονται αυτά ρε φίλε;) και με επική δική της τραγουδάρα!

Της την έφερε τελικά ο αλήτης. Ε, λίγο τρόμπας είσαι ρε Ντάστιν, ψέματα να πούμε;

  

2. Η “αυτά μόνο στο σινεμά” – Stifler’s Mom (American Pie)

Η Ρόμπινσον των 90’ς και, μεταξύ μας, τι μπαμπάτσικη φωτιά είσαι μωρή Τζένιφερ Κούλιτζε; Παραδέξου το μαν, μ’ αυτή την ελπίδα πήγαινες σε πάρτι στα 16. Πίκρα, ξέρω…

 
3. H απάντηση – Finch’s Mom (American Pie – The Reunion)
 
Aν στο νούμερο 2 είχα Φεράρι, εδώ θα είχα Μερσέντες. Αν στο νούμερο 2 είχα τον Τζόρτναν, εδώ θα είχα τον Άιβερσον. Ο Στίφλερ χρειάστηκε να κάτσει τρεις ταινίες και 13 χρόνια στη φάπα μέχρι να βρει απάντηση. Άκου κάτι πράγματα: Κι ο Φιντς έχει μάνα!
 
  
4. Η badass – Sarah Connor (Terminator 2)

Νέτα σκέτα: Πείραξες το παιδί μου; Σε γαμ… (βασικά όχι, αυτό πάει στις από πάνω). Την έβαψες!

5. Η “μανούλα” του Αλεξαντράκη (Δεσποινίς Διευθυντής)

Καλά, εσύ αγόρι μου…

Απολαύστε ελληνικά. Ο,τι και να πω λίγο θα ‘ναι.


6. H όρθια στα δύσκολα – Erin Brockovich

Τα ‘βαλε με δικηγόρους, τρόμαξε ολόκληρες εταιρίες, ούρλιαξε στη μούρη όποιου της πήγε κόντρα. Άμα έχεις παιδιά να ταΐσεις, έτσι πρέπει. Μαχίμι!

7. H όχι ακριβώς μαμά – Rose O’ Reilly (We Are the Millers)

Ε, χρειαζόταν δυο παιδιά και μια γυναίκα ο άνθρωπος. Άμεσα. Ο,τι βρήκε μπροστά του πήρε. Και να τα αποτελέσματα! (Πρόσεξε μη σε τυλίξει κι εσένα καμιά τέτοια! Θα τη θυμηθείς τότε τη μανούλα…).


8. Η “λάμπω όταν σε βλέπω” – Wendy Torrance (The Shining)

Σοβαρά ρε φίλε, μ’ αυτή τη μάνα και τον Νίκολσον πατέρα, πώς να μη βγει ζαβό το παιδί; (Ζαβό είπα; Ταλαντούχο εννοούσα).

 

9. H “έχουμε γίνει ένα” – Μrs Bates (Psycho)

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μικρός Νόρμαν δεν πήρε το μπουφάν του και άρπαξε ένα γερό κρύωμα. Από τότε αποφάσισε να μην παρακούσει ξανά τη μαμά του. Ποτέ! Εγκληματικά πράγματα…

(Spoiler Alert)

 

10. H “χωρίς το μωρό μου-ουου-ουου” – Rosemary (Rosemary’s Baby)

-Ο γιος σου είναι ο διάολος.

-Πρόσεχε πώς μιλάς για το παιδί μου!

-Ρε μάνα μου, γυρνάει το κεφάλι του 360 μοίρες. 

-Είδες τι έξυπνο που είναι το μωρό μου;

Πώς μου τη δίνουν κάτι τέτοιες…

 

11. H “συννεφιασμένη Κυριακή” – Μother (New York Stories)

Όλη μέρα σε ανεβοκατεβάζει “αχαΐρευτο” κι “ανώριμο” στη γειτονιά, κι έρχεται ένας μάγος να τη στείλει στον ουρανό της Νέας Υόρκης. Για να σε ανεβοκατεβάζει “αχαΐρευτό” κι “ανώριμο” σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καλύτερα βγες στην Τατιάνα ρε μάνα, λιγότεροι θα σε δούνε!


12. Η αναποφάσιστη – Sophie (Sophie’s Choice)

Η σοβαρή επιλογή μου στη λίστα ήταν πολύ εύκολη, αφού κάποια στιγμή στην καριέρα της η Μέριλ Στριπ χρειάστηκε να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση. Χειροκρότημα, όσκαρ, υπόκλιση, the end.

 

13. H “ίσον με δύο εικοσάρες” – Erica Barry (Something’s Gotta Give)

Η εκδίκηση της Mrs Robinson 36 χρόνια μετά. Όταν η μάνα κέρδισε (επιτέλους) την κόρη, πρώτον γιατί είναι η Ντάιαν Κίτον, και δεύτερον γιατί ο Νίκολσον είναι μερακλής!

 

14. Η Πεμάρα η Ζούνη, το εθνικό μας MILF 

Μας έκανε ρεζίλι διεθνώς με την ιστορία του Ανγκ Λι, αλλά χαλάλι της. Δεν ξενερώνουμε, δεν ξεχνάμε! Δες εδώ την Πέμη της Ελλάδας, αλλά διδάξου κι απ’ τον δάσκαλο πώς παίζεται η μπαλίτσα. Τι “ποιον δάσκαλο”; Ένας είναι ο δάσκαλος!