Είναι νόμος: Η μακαρονάδα all’ Amatriciana θέλει μόνο bucatini!

Ένα θεσπέσιο πιάτο που γίνεται γρήγορα και εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα. Του Παύλου Φάκαλου.

Είναι νόμος: Η μακαρονάδα all’ Amatriciana θέλει μόνο bucatini!

Ένα θεσπέσιο πιάτο που γίνεται γρήγορα και εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα. Του Παύλου Φάκαλου.

Παρότι σαν φάρα είμαστε μακαρονάδες, οι Έλληνες επιλέγουμε είδος πάστας με το μάτι και όχι με γευστικά κριτήρια όπως οι Ιταλοί, οι οποίοι θεωρούν ότι σε κάθε σάλτσα αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο είδος, άντε δύο, για ώρα ανάγκης. Γι' αυτό και τα είδη της πάστας που κυκλοφορούν επισήμως είναι περίπου 100, όπως λέγεται, αλλά αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι διάφορες τοπικές συνταγές και τα διαφορετικά κοψίματα, ο αριθμός των ειδών ξεπερνάει τα 1000.

Οι γεννήτορες  λοιπόν τον ζυμαρικών, όταν αναφέρονται σε μακαρονάδα all’ Amatriciana, εννοούν, κατά (σχεδόν απαράβατο) κανόνα, τα bucatini. Το συγκεκριμένο είδος πάστας είναι σαν χοντρό σπαγγέτι αλλά με τρύπα στη μέση, η οποία αφήνει να περνάει η σάλτσα με μαγικό αποτέλεσμα.   

 

 

Τα μπουκατίνι Amatriciana είναι ένα από τα δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα της Ρώμης, διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το όνομα προέρχεται από την πόλη Αματρίτσε, που βρίσκεται στην περιοχή του Λάτσιο, στα σύνορα με το Αμπρούτζο, το Μάρκε και την Ούμπρια.

Οι ποσότητες στη συνταγή που σας προτείνουμε μπορούν να χορτάσουν από 3 έως 6 άτομα. Αυτό έχει την ιστορία του, που χρειάζεται μια εξήγηση. Οι Ιταλοί, όταν σερβίρουν ζυμαρικό σαν πρώτο πιάτο, τότε υπολογίζουν 500 gr. περίπου για 6 άτομα -η φιλοσοφία τους είναι ότι το πρώτο πιάτο πρέπει να είναι 5 το πολύ 6 πιρουνιές, ίσα να πάρουν την γεύση και να μην τους χαλάσει την όρεξη για το κυρίως πιάτο. Εάν το ζυμαρικό προορίζεται για κυρίως, όπως το Ragu Napoletano, το πράγμα και η δοσολογία αλλάζει. Η ποσότητα κατ’ άτομο στα ζυμαρικά είναι αρκετά πιο ενισχυμένη. 
 

 

 

Χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο μπουκατίνι
  • 150 γρ. guanciale* ή μπέικον
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή χωρίς σπόρους ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. ντοματίνια ή ντομάτα αποφλοιωμένη χωρίς σπόρους 
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όσο χρειασθεί
  •  Αλάτι
  • Λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών

*αλλαντικό ιταλικό από μάγουλα και σβέρκο χοιρινό

 

 

Πως γίνεται:

  • Μαγειρεύουμε  τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.
  • Εν τω μεταξύ, κόβουμε  το μπέικον** σε μέτριους κύβους, το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι με λίγο λάδι και το μαγειρεύουμε. Όταν το μπέικον έχει  ροδίσει προσθέτουμε την πιπερίτσα  και  τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μπορεί η σάλτσα να χρειασθεί μερικές κουταλιές νερό μέχρι να είναι έτοιμη.
  •  Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών και  ανακατεύουμε μέχρι το φαγητό μας μελώσει. Λίγο πριν το κατευάσουμε προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει .

 

 


** σας προτρέπω να ψάξτε και να βρείτε guanciale. Το λίπος του που λιώνει όταν το τσιγαρίζεις δίνει άλλη νοστιμιά στο φαγητό και το αποτέλεσμα δεν παίζεται.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα