Ποιος έγραψε πρώτος εκείνο το «μόνη σαν το λεμόνι»; Πολύ θα ήθελα να τον βάλω στη θέση του. Γιατί, όλα κι όλα, αν υπάρχει κάτι στην κουζίνα μου που αποκλείεται να μείνει ποτέ μόνο του, αυτό είναι το λεμόνι. Το άρωμά του με πεθαίνει και ο τρόπος που η γεύση του «κόβει» τη λιπαρότητα των υπόλοιπων υλικών και χαρίζει πολυπλοκότητα και φρεσκάδα ακόμα και στα πιο βαρετά φαγητά, είναι συγκλονιστικός. Μόνο στην μακαρονάδα δεν προσέθετα λεμόνι –είχα να το λέω- έως ότου ένα σαββατοκύριακο στη Ρώμη, ψόφια, σε ένα μαγειρείο στο κέντρο από αυτά που δεν τα παίρνει το μάτι σου, μας πρότειναν να δοκιμάσουμε linguini al limone. Απόρησα αλλά το ‘χαψα. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Σας μεταφέρω λοιπόν τη συνταγή εκτός, από πεντανόστιμη, είναι πανεύκολη.

 

Θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο μακαρόνια ή λινγουίνι
  • ⅓ περίπου φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού (το λεμόνι να είναι ακέρωτο)
  • ⅓ περίπου φλιτζανιού κρέμα γάλακτος (όχι light)
  • ½ φλιτζανιού νερό από αυτό στο οποίο βράσατε τα μακαρόνια (για να μην παιδεύεστε, με ένα μπρίκι πάρτε λίγο νερό από την κατσαρόλα πριν σουρώσετε τα ζυμαρικά)
  • ⅓ περίπου φλιτζανιού χυμό από λεμόνι
  • ½ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο παρόμοιο τυρί
  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • αλάτι, πιπέρι και, για όσους θέλουν, λίγη καυτερή πιπερίτσα.

 

 

Επί τω έργω:

  • Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώνετε αφού πρώτα έχετε «κλέψει» λίγο από το νερό.  
  • Ρίχνετε τα ζυμαρικά σε κάποιο σκεύος –πάντα με λίγο υγρό- και τα ραντίζετε με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουνε.
  • Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, με το νερό από το μαγείρεμα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα και σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά όσο να πήξει η σάλτσα.
  • Σβήνετε το μάτι και προσθέτετε στην κατσαρόλα να ζυμαρικά, τον χυμό του λεμονιού, το, βασιλικό ψηλοκομμένο και την πιπερίτσα. Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και να πάει παντού.