Έχεις αρκετή δουλειά και έχεις ριζώσει στον υπολογιστή. Γενικά έχεις ξεχάσει για ώρες το φαγητό και μακάρι όχι το νερό, μέχρι που φτάνει εκείνη η στιγμή, η δύσκολη. Είναι η ώρα που χρειάζεσαι όπως και δήποτε κάτι να μασουλήσεις αλλιώς θα σε βρει θάνατος αργός και βασανιστικός. Θες αυτό το τόσο – όσο που κάπως θα σε κάνει να φανείς εύκολα χρήσιμος και θα σου αποδείξει ότι αντέχεις την εργένικη ζωή.

Συμβουλή! Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να το παίζουν γκουρμέδες, ρίχνε πάντα λίγο σολωμό στο ψυγειο. Να βρίσκεται βρε αδερφέ! Τώρα, αν εντυπωσιαστείς από την πρόταση μας, ρίξε και μια ξινόκρεμα στο ντουλάπι και κάμποσες πατατούλες στο καλάθι. Με λίγα λόγια, ψήσου για ένα “rosti πατάτας με ξινόκρεμα και σολομό”.    

Υλικά

3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και χοντροτριμμένες 

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

2 κ.σ. αλεύρι

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

αλάτι-πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ξινή κρέμα, φέτες σολομό καπνιστό, άνιθο ψιλοκομμένο 

Εκτέλεση

Καθαρίζεις τις πατάτες και τις τρίβεις στο χοντρόν τρίφτη. Μόλις τις τρίψεις, τις βάζεις σε σουρωτήρι και τις στραγγίζεις.

Τις βάζεις σε ένα μπωλ μαζί με το αυγό, βούτυρο, αλεύρι, το αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά. Έχεις κάψει το λάδι στο τηγάνι και με το κουτάλι βάζεις από το υλικό να καλύψεις όλη την επιφάνεια. Ισιώνεις με μία σπάτουλα και ψήνεις από κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά.

Αφήνεις το κάθε rosti σε χαρτί κουζίνας να πάρει το λάδι και να κρυώσει. Στρώσε στο καθένα ξινόκρεμα, σολομό, πασπάλισε με άνιθο και φρεσκοτριμμένο χοντρό πιπέρι.

Εάν θέλεις, βάλε μέσα στην ξινόκρεμα ψιλοκομμένο σολομό και άνιθο.