Οι Έλληνες είναι ξεκάθαρα οι κατεξοχήν λάτρεις του street food. Είτε το αποκαλούμε έτσι είτε το βαφτίζουμε αλλιώς, η πραγματικότητα λέει πως το τιμούμε σε κάθε ευκαιρία. Αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς. 

Στη Σκωτία για παράδειγμα, τη χώρα του εξαιρετικού ουίσκι, ο βασιλιάς του street food είναι το διάσημο πλέον Scotch Egg. Όχι δεν είναι απλά ένα αυγό, είναι ένα αυγό το οποίο τυλίγεται με κρέας από λουκάνικο που μετά τηγανίζεται και αν δεν το έχεις γευτεί σου λέμε ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ! Τώρα βέβαια εσύ θα μας πεις “ποιος τρέχει μέχρι τη Σκωτία ρε φίλε;” και θα έχεις και δίκιο. Έλα όμως που δεν χρειάζεται γιατί η Σκωτία έρχεται εδώ μαζί τα αγαπημένα Scotch Eggs της.

Το Dewar’s, το πιο βραβευμένο blended Σκωτσέζικο ουίσκι συμμετέχει στο 2o AthensStreetFoodFestival που πραγματοποιείται, στον ιστορικό χώρο του Παλιού Αμαξοστάσιου του ΟΣΥ, τις τρεις πρώτες Παρασκευές & Σαββατοκύριακα του Μαΐου.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο FoodTruck σερβίρει Dewar’sCocktails και Scotcheggs σε συνταγές του διάσημου chef, Βασίλη Καλλίδη, συνδυάζοντας μοναδικά κάθε ένα Dewar’scocktail με την ιδανική γεύση των ScotchEggs. 

Από πού προήλθε όμως αυτή η συνταγή; Οι γνώμες διίστανται και προφανώς είναι πολύ δύσκολο να είμαστε σίγουροι για την ακριβή προέλευση αυτής της μαγικής γεύσης, αλλά θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε μερικές. 

Βόρεια Αφρική

Η πρώτη ιστορία λέει πως η συνταγή πρόερχεται από την Αλγερία και από άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, έκανε τη διαδρομή της στη Γαλλία και κατέληξε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην εποχή της Ελισάβετ της Πρώτης. Επειδή λοιπόν τα Scotch Eggs έφταναν στην Σκωτία ελαφρώς αλλοιωμένα τους έβαζαν πάρα πολλά μπαχαρικά μαζί με σκόρδο για να βελτιώνουν τη γεύση τους και να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα. Οι πρώτες μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα Scotch Eggs ψήνονταν σε μεγάλη φλόγα και δεν τηγανίζονταν όπως σήμερα.

Yorkshire τον 19ο αιώνα

Μία άλλη διήγηση αναφέρει πως τα Scotch Eggs πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή του Yorkshire τον 19ο αιώνα. Τότε οι ντόπιοι τύλιγαν τα αυγά είτε με μία πάστα φτιαγμένη από ψάρι είτε με σκευάσματα που περιείχαν σολομό. Ο θρύλος λέει ότι τα ονόμαζαν “Scotties” λόγω του πρώτου παραγωγού που ονομαζόταν William J. Scott και υπήρξε ο “νονός” του εδέσματος που με το πέρασμα του χρόνου και τους πολλούς παραγωγούς που μπήκαν αργότερα στην αγορά και δεν ήθελαν να του δώσουν το όνομα ενός ανταγωνιστή, έγιναν “Scotch Eggs”. Όταν πλέον η παραγωγή έγινε μαζική, το κρέας από λουκάνικο αντικατέστησε το ψάρι για λόγους συσκευασίας.

Ινδία

Από το βιβλίο “A Caledonian Feast” της Annette Hope μαθαίνουμε πως τα Scotch Eggs ίσως να προέρχονται από την Ινδία από όπου εισάγονταν στη Σκωτία μαζί με το κάρι και τα άλλα μπαχαρικά της χώρας. Σύμφωνα με την Hope, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του πιάτου ήταν κάπου γύρω στο 1830. Τα Scotch Eggs σύμφωνα με την ίδια, παρουσιάζουν κάποια ομοιότητα με ένα πιάτο των Ινδών (μάλλον όχι πολύ τυχαία) που λέγεται “nargis kofta”. Αυτό το πιάτο αποτελείται από καλοβρασμένα αυγά τα οποία τυλίγονται σε κιμά με πολλά μπαχαρικά και μετά το τηγάνισμα κόβονται στη μέση και υποδέχονται από πάνω τους κάρι (φυσικά) ντομάτα και κρεμμύδι.

(μαζεύουμε τα σάλια μας)

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι και πού ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν πρώτοι αυτή την υπέροχη συνταγή, αλλά αυτό δεν θα μας αποτρέψει από το να βρεθούμε στο 2o AthensStreetFoodFestival που πραγματοποιείται, στον ιστορικό χώρο του Παλιού Αμαξοστάσιου του ΟΣΥ, τις τρεις πρώτες Παρασκευές & Σαββατοκύριακα του Μαΐου για να το απολαύσουμε μαζί με υπέροχα coctails από το Dewar’s.