Είναι ένα φαγάκι πανεύκολο, ΠΑΝ-ΓΡΗΓΟΡΟ, low budget και σούπερ νόστιμο. Δεν απαιτεί καμία γνώση μαγειρικής. Αυτό που χρειάζεται, είναι γνώσεις ανάγνωσης και δυνατότητα να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες εκτέλεσης, είναι διαδικασία τυφλοσούρτης που σε φτάνει σε εγγυημένο αποτέλεσμα!

Για να το προετοιμάσεις θέλεις-δεν θέλεις 5′. Κάνεις με όλα τα υλικά τη μαρινάδα και “βαφτίζεις” το κοτόπουλο μέσα σε αυτήν. Την υπόλοιπη δουλειά, την κάνει ο φούρνος σε 30-40′.

Η σαλτσούλα του αβανταδόρικη! Άμα πέσει πάνω σε μπασμάτι, σε ζυμαρικό του γούστου σου ή σε ψητά ή ατμιστά λαχανικά, γίνεται ένα σένιο και με τα όλα του γεύμα!

Για τσέκαρε! 

Υλικά

8 τ. κοτόπουλο* μπούτι χωρίς δέρμα και κόκαλο
½ φλ. μουστάρδα ντιζόν ή όποια άλλη σου αρέσει
¼ φλ. maple syrup ή λίγο λιγότερο μέλι ελαφρά αραιωμένο με 1-2 κ.σ. ζεστό νερό
1κ.σ. άσπρο ξύδι
φρέσκο δενδρολίβανο
αλατοπίπερο

*να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

1. Αλατοπιπερώνεουμε το κοτόπουλο. Βάζουμε όλα τα άλλα υλικά σε ένα μπωλ και τα ομογενοποιούμε. Με τα 2/3 της μαρινάδας αλείφουμε καλά το κοτόπουλο από όλες τις μεριές και κρατάμε την υπόλοιπη χωριστά. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο, στους 220 βαθμούς.

2. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου και βάζουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου. Φουρνίζουμε και σε 5 περίπου λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία, στους 180 βαθμούς.

3. Ψήνουμε συνολικά για 40 λεπτά. Στη μέση του χρόνου (στα 20 λεπτά), βγάζουμε το ταψί και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα επάνω από το κοτόπουλο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο, για τα υπόλοιπα 20 λεπτά.

Tips

1. Προσπαθήστε να το κάνετε στο λιγότερο δυνατό χρόνο, για να μην χάνει θερμοκρασία ο φούρνος και το φαγητό.

2. Ξεφουρνίστε και αφήστε το κοτόπουλο με τα υγρά του και τη σάλτσα να ισορροπήσει για 5 λεπτά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με την γαρνιτούρα που σας αρέσει (μπασμάτι, ζυμαρικό, ψητά ή βραστά λαχανικά). Μαζέψτε τη σάλτσα σε ένα μπολάκι, χτυπήστε τη ελαφρά με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί και περιχύστε τη, κυρίως πάνω από την γαρνιτούρα.

3. Πάρτε τις βελόνες του δενδρολίβανου και με το μαχαίρι της κουζίνας ψιλοκόψτε τες λίγο, για να βγάλουν πιο έντονα το άρωμα τους. Ραντίστε τες πάνω από το πιάτο σας. Ο συνδυασμός γεύσης είναι εξαιρετικός!