Μικρά και αγαπημένα μου Προβοκατερόπουλα και οι υπόλοιποι, μιλάμε για ΤΟ γλυκό! Πανεύκολο και γρήγορο εγχείρημα, βολικό για τη στιγμή που νιώθετε να βγαίνει το πνεύμα του ζαχαροπλάστη από μέσα σας.

Μικρές γλυκές θεϊκές μπουκιές, που η θέση και η υφή του κάθε επιπέδου υλικών τους έχει τον πολύ σοβαρό λόγο να είναι έτσι, γιατί τότε μόνο έχουμε το σούπερ γευστικό αποτέλεσμα!

Τα υλικά της βάσης είναι απλά και χωρίς ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα, γιατί αυτό είναι ζητούμενο. Έρχεται και πέφτει από πάνω η κρέμα cheesecake, με πιο έντονη γεύση και χαρακτήρα από την βάση και τέλος πέφτει η απίστευτης γεύσης σως καραμέλα.

Ελάχιστες νιφάδες αλατιού πάνω από την σως καραμέλας έρχονται να συμπληρώσουν και να απογειώσουν το γευστικό αποτέλεσμα!

Υλικά

Για τη βάση

1  φλυτζάνι τριμμένα κράκερς
1  κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼  φλυτζάνι λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα cheesecake

250 γρ. κρέμα τυρί
⅓  φλυτζάνι
1 κ.γ. βανίλια
1 αυγό
για την σως καραμέλα
20 καραμέλες γάλακτος*
νιφάδες αλατιού

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦. Στο ταψί του φούρνου αραδιάζουμε 12 χάρτινα φορμάκια ή μικρά φορμάκια αλουμίνιου (αφού τα αλείψουμε εσωτερικά με βούτυρο).

2. Τρίβουμε στο μούλτι τα κράκερς, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε στο μούλτι μέχρι να έχουμε αμμώδη υφή. Μοιράζουμε το μείγμα των κράκερς στις φόρμες και ψήνουμε για 8′.   

3. Την ώρα του ψησίματος βάζουμε στο μίξερ την κρέμα τυριού, την ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να φουσκώσει και αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αυγό και ομογενοποιούμε με ανάλαφρες κινήσεις για να μην κάτσει η κρέμα.

4. Γεμίζουμε με την κρέμα ομοιόμορφα τις φόρμες με την προψημένη βάση και ψήνουμε για άλλα 15-18′. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

5. Βάζουμε τις καραμέλες γάλακτος σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα προσέχοντας να μην μας κάψουν πολύ αλλά η υφή τους όταν λιώσουν να μην είναι σχετικά υδαρή. Απλώνουμε πάνω από τα γλυκάκια την σως καραμέλας και για τελείωμα ρίχνουμε μερικές νιφάδες αλατιού.

Παρένθεση: Αντί για καραμέλες γάλακτος μπορείς να κάνουμε δική μας σως καραμέλας με: 2 φλυτζάνια ζάχαρη, 12 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος και αφράλατο (όσο θες να ακούγεται).

ΥΓ: Η περί εξαιρετικού γλυκού γνώμη μου, έχει ως εξής:

Όταν δαγκώνεις το γλυκάκι, από κάτω είναι η βάση που έχει σχετικά ουδέτερη γεύση. Έρχεται μετά η αφράτη, εύγευστη και απαλή κρέμα cheesecake που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά. Ακολουθεί η έντονη, πυκνή και έντονα γλυκιά γεύση της καραμέλας και τέλος οι νιφάδες αλατιού που ενισχύουν και απογειώνουν το σύνολο της γευστικής απόλαυσης!