Οι πατάτες είναι ευλογημένο υλικό. Όπως και να τις κάνεις, σπανίως θα σε απογοητεύσουν. Για τις τηγανιτές ούτε λόγος, η επιτυχία είναι σίγουρη. Βραστές, ψητές, στο φούρνο, με όποιο τρόπο και να τις κάνεις είναι υπέροχες.

Μια από τις καλύτερες εκδοχές είναι όταν σε βραστές πατάτες προσθέτεις και άλλα υλικά όπως αυγά, τυριά, αλλαντικά, βούτυρο. Τότε είναι που το αποτέλεσμα απογειώνεται. Με την μείξη τέτοιων υλικών γίνονται πατατοκροκέτες, ροστί πατάτας, σουφλέ κ.α.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι τουρτίτσες πατάτας ψητές στο φούρνο.

Υλικά

800 γρ. ξεφλουδισμένες πατάτες
2 αυγά
2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι- φρέσκο χοντροτριμμένο πιπέρι
1 φλ. κομμένο σε κύβους μπέικον ή ζαμπόν ή ανάμεικτο
2 κ.σ. βούτυρο
1-2 κουταλιές γάλα (αν χρειαστεί)
2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1-2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

Τα υλικά είναι για 4-6 τουρτίτσες, ανάλογα βέβαια με το ύψος που θα τις κάνεις

  

Εκτέλεση

1. Βράζεις τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό και προσέχεις μην σου παραβράσουν και τραβήξουν νερό. Τσιγαρίζεις το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Σπας τις πατάτες με το εργαλείο του πουρέ μέχρι να έχουν χοντροτριμμένη υφή.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις τον χοντρό πουρέ, τα αυγά, τα κομμένα αλλαντικά, το κρεμμύδι, το βούτυρο, το σχοινόπρασο και αλατοπιπερώνεις. Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν δεις το μείγμα λίγο σφιχτό, προσθέτεις 1-2 κουταλιές γάλα για να διορθώσεις την υφή. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς.

3. Στρώνεις το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και το πασπαλίζεις με τρίμμα φρυγανιάς στα σημεία που θα ακουμπήσεις τις τουρτίτσες. Παίρνεις φορμάκια-δαχτυλίδι τα αλείφεις εσωτερικά ελάχιστα με ηλιέλαιο. Με ένα κουτάλι γεμίζεις τα φορμάκια μέχρι επάνω. Πιέζεις λίγο τη γέμιση για να κάτσει το μείγμα ομοιόμορφα.

4. Αφαιρείς τα φορμάκια από τις τουρτίτσες. Ανακατεύεις 2 κ.σ. τρίμμα φρυγανιάς  με 1κ.σ. παρμεζάνα και πασπαλίζεις από πάνω τα τουρτάκια. Ψήνεις για 10-12 λεπτά και μέχρι να πάρουν το χρώμα που σου αρέσει.

Το απότέλεσμα είναι απίστευτα νόστιμο και να ξέρεις πως η καλύτερη επιλογή είναι να τις σερβίρεις ζεστές!