Το Κροκ Μεσιέ (Croque Μonsieur) έκανε την εμφάνιση του -σαν πρόχειρο γεύμα ή σαν κολατσιό- κάπου ανάμεσα στις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στα παρισινά καφέ της λεωφόρου de Capucines.

Αρκετά αργότερα, γύρω στα 1960, γαι πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο… έτερον του ήμισυ, το Croque Madame, η μόνη διαφορά του οποίου είναι ένα κοτσαρισμένο αυγό τηγανιτό από πάνω. Ένας ακόμη συγγενής της οικογένειας Croque, ιδίου χρόνου εμφάνισης, είναι και το Croque  Mademoiselle, με προσθήκη λαχανικών, ντομάτας, αγγουριού και μερικές φορές αντί για ζαμπόν, κοτόπουλο.

Η μεγαλύτερη βαβούρα της όλης υπόθεσης, είναι να φτιάξεις τη σάλτσα επικάλυψης, που κανονικά είναι μια μπεσαμέλ με επιπλέον τριμμένα τυριά μέσα που λιώνουν. Το κανονικό της όνομα είναι σάλτσα Μορνέ (Mornay Sauce).

Το ψωμί του γνήσιου Croque Μonsieur είναι δύο φέτες από καρβέλι. Στα χρόνια που κύλισαν, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο πολλές παραλλαγές. Ακόμη και μια… Χαβανέζικη η οποία προβλέπει μια φέτα ανανά από πάνω.

Εκτός από την γνήσια εκδοχή, λοιπόν, εκείνη που έχει μου κάψει την καρδιά είναι μια εντελώς junk food version: Αντί για δύο φέτες καρβελιού χρησιμοποιώ ένα κρουασάν βουτύρου. Το αποτέλεσμα είναι μια αφράτη, ζεστή λιωμενο-τυρένια πανδαισία!

Υλικά για την sauce Mornay
3 φλ. γάλα
4-5 κ.σ. βούτυρο
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
½ κ.γ. αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
80γρ. τριμμένη γραβιέρα

Υλικά για το Croque Μonsieur
4 κρουασάν βουτύρου (καλύτερα της προηγούμενης μέρας*)
μουστάρδα (κατά προτίμηση ντιζονέζ)
140 γρ. τριμμένη γραβιέρα
4 φέτες ζαμπόν όχι πολύ λεπτές

*βολεύει γιατί δεν υπερβολικά αφράτο για να το χειριστούμε. Μην ανησυχείτε, με το ψήσιμο θα είναι αφράτο και με πολύ φρέσκια υφή.  

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ τυριού
1.  Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι μονομιάς, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. 
2. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα του βουτύρου με το αλεύρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
3. Σβήνουμε  τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, 80 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα, την τριμμένη παρμεζάνα και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά. Στο τέλος αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Εκτέλεση για την σύνθεση
1. Κόβουμε τα κρουασάν οριζόντια και σε αρκετά ζεστό τηγάνι ψήνουμε από τη μεριά της ψίχας για 4 λεπτά και από την άλλη για 2 λεπτά, μέχρι να είναι φρυγανισμένο.
2. Αλείφουμε την εσωτερική πλευρά του πάτου με μουστάρδα, προσθέτουμε μια φέτα ζαμπόν, καλύπτουμε με τριμμένη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το επάνω μέρος του κρουασάν.
3. Περνάμε από πάνω μία στρώση με την μπεσαμέλ τυριών. Από πάνω προσθέτουμε λίγη ακόμα τριμμένη γραβιέρα.
4. Φουρνίζουμε σε φούρνο 180 βαθμών για 5 περίπου λεπτά και μόλις αρχίζει η επικάλυψη να κάνει φουσκάλες γυρίζουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά ή μέχρι να έχει το επιθυμητό χρώμα.
5. Αφήνουμε να πάρει για μερικά λεπτά μια ανάσα και να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε σε θερμοκρασία ζεστό προς χλιαρό.

Το αποτέλεσμα είναι θεϊκό και πεντανόστιμο! Όπως είναι, άλλωστε, και όλα τα… βρώμικα στη ζωή smiley