Έχω φάει, έχω δει σε βιβλία μαγειρικής, έχω δει στο διαδίκτυο, απίστευτο αριθμό εκδοχών πίτσας. Αλμυρές, με ότι είδος σάλτσας, τυριών, αλλαντικών, λαχανικών, θαλασσινών ή ότι άλλο είδος topping μπορείς να φανταστείς. Σε γλυκιά εκδοχή, με μαρμελάδες, με πραλίνες καρπών και σοκολάτας, με φρούτα που γνωρίζουμε και με φρούτα φερμένα από μέρη “ξωτικά”.

Ένα είναι βέβαιο: ποτέ δεν πρέπει να λες “τα έχω δει όλα“. Αυτό, άλλωστε, το αποδεικνύει η ζωή καθημερινά για όλα  τα θέματα, το φαγητό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Του κατέβηκε του μάγκα, στο iamfoodblog.com, η φαεινή ιδέα να φτιάξει πίτσα με ελάχιστα και πάμφθηνα υλικά. Όλα κι όλα που χρειάστηκε, εκτός από το ζυμάρι της βάσης, είναι λαδάκι ελιάς, σκόρδο, κρεμμύδι, δενδρολίβανο για άρωμα, αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Υλικά
1 συσκευασία ζύμη πίτσας ή έτοιμο πάτο λεπτής ζύμης πίτσας
6-8 πατάτες μίνι κομμένες σε ψηλές φέτες*
½ κεφάλι ψημένο σκόρδο & μετά πολτοποιημένο**
1 μικρό κρεμμύδι σε ψιλές φέτες και ελαφρά σοταρισμένο
2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
Ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Ρίχνεις στον πάτο του ταψιού ραντιστά αλεύρι και απλώνεις τη ζύμη. Περνάς την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο και απλώνεις το πολτοποιημένο ψημένο σκόρδο σε όλη την επιφάνεια.
3. Απλώνεις από πάνω τις φέτες της πατάτας επικαλύπτοντας σχεδόν κατά το μισό η μία την άλλη. Σκορπίζεις τις ελαφρά σοταρισμένες φέτες του κρεμμυδιού από πάνω, μαζί και τα φύλλα του δενδρολίβανου. Τέλος, πασπαλίζεις με χοντράλατο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
4. Ψήνεις για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι τραγανή από κάτω και με φουσκάλες από πάνω. Ξεφουρνίζεις, τη βάζεις πάνω σε μια τάβλα κοπής, πασπαλίζεις με νιφάδες μπούκοβο, κόβεις σε κομμάτια μεγέθους που θέλεις και την απολαμβάνεις ζεστή!    

*Θα χρειαστείς ένα καλό μαχαίρι για να κόψεις τις πατάτες σε ψιλές φέτες. Aν σε βολεύει, κόψ’ τες στην πλευρά του τρίφτη (ρεντέ) που έχει την πλατιά σχισμή και είναι για να κόβεις φέτες.  

**Για να κάνεις ψητό σκόρδο, παίρνεις το κεφάλι του σκόρδου και με ένα μαχαίρι κόβεις πέρα-πέρα με μια μαχαιριά τις επάνω άκρες των λουβιών ώστε να φανούν οι άκρες της ψίχας του σκόρδου. Αφαιρείς τα πολλά εξωτερικά φύλλα του κεφαλιού, το βάζεις σε ένα αλουμινόχαρτο, ρίχνεις λίγο λάδι και αλάτι, το κλείνεις καλά και το ψήνεις σε 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι τσεκάρεις εάν έχει μαλακώσει εσωτερικά.

Παίρνεις ένα-ένα λουβί, το πιέζεις στην κλειστή άκρη και από την άλλη βγαίνει η ψημένη ψίχα που έχει γίνει μια μπεζ-καφέ αλοιφή. Μπορείς να ψήσεις όσα κεφάλια θες μαζί, να πάρεις την ψημένη ψίχα και να την φυλάξεις σε βάζο με αλάτι, πιπέρι και σκεπασμένο με λάδι. Διατηρείς το βάζο στο ψυγείο για καιρό και πολλαπλές χρήσεις.