Ώπα! Να σταματήσουν οι γκρίνιες αμέσως!

Με το που είδες τη φωτογραφία άρχισες τη μουρμούρα: “είναι δύσκολο, έχει φασαρία, έχει, έχει…” και δεν συμμαζεύεται. Ένα πράγμα θα σου πω: Είναι απλούστατο και εύκολο, αυτό που λέτε εσείς τα γλωσσομαθή τέκνα “a piece of cake”. Mόνο που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για “a piece of rise quiche“.

Λέγανε οι παλαιοί, «η σφίξη βγάζει λάδι». Η έκφραση ήταν παραβολική και ήθελαν με τον τρόπο τους να πουν ότι όταν στριμοκωλιαστείς πρέπει να ενεργοποιηθείς για να μπορέσεις να βρεις λύση. Οι καιροί δυστυχώς έκατσαν αλλιώς κι ανάποδα κι αυτό μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Σε ποιον να έλεγες, μόλις πριν 4-5 χρόνια, ότι τα πράγματα θα φτάνανε σε τόσο στριμωγμένες καταστάσεις. Ότι τα πολλά-πολλά λούσα, οι συχνές έως και καθημερινές τσάρκες για ποτάκι ή και φαγητό θα είναι από αραιές, έως και απαγορευτικές επιλογές.

Και να ήταν μόνο αυτό καλά θα ήτανε. Τα αυτοπεριοριστικά μέτρα πήγαν και παραπέρα και έφτασαν μέχρι την κατσαρόλα μας. Κάναμε ο καθένας μας την ανάγκη φιλότιμο και ακόμα και στο καθημερινό φαγητό προσπαθούμε να έχουμε επιλογές που θα μας είναι ευχάριστες μεν, συμφερτικές δε.

Η Μαλβίνα, που ήταν φύση και θέση μαχητική περσόνα, στη δύσκολη είχε έτοιμη την παρόλα: “Μην στενοχωριέστε βρε κουτά, σας έχω έτοιμη τη λύση!”.

Πάρε λοιπόν μια “λύση” που θα σε κάνει να απολαύσεις ένα γρήγορο και εύκολο πιάτο. Και επειδή το μέτρησα το πράγμα δεν κοστίζει πάνω από 4-5 ευρόπουλα, ταΐζει δύο μέχρι σκασμού ή τέσσερις κανονικούς νοματαίους. Τζάμπα πράμα δηλαδή!

Υλικά
2 κούπες βρασμένο καστανό ή άλλο ρύζι  
1 αυγό χτυπημένο  
¼ φλιτζάνι τριμμένη γκούντα ή μοτσαρέλα 
½ φλιτζάνι ασπράδια αυγών
1 κ.γ. σκόνη  μουστάρδα
1 κ.γ. ξερό δενδρολίβανο
4 φ. ζαμπόν κομμένο κομματάκια
½  φλιτζάνι γάλα
2 φλιτζάνια κολοκυθάκια τριμμένα χοντρά
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπωλ ανακατεύεις το βρασμένο ρύζι, το αυγό (ολόκληρο), το τυρί, βάζεις το μείγμα σε ένα μετρίου μεγέθους πυρέξ και ψήνεις για 10 λεπτά.
2. Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύεις τα υπόλοιπα υλικά. Βγάζεις το πυρέξ από το φούρνο και ρίχνεις το μείγμα επάνω στο ρύζι. Αφού χαμηλώσεις το φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνεις για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι το φαγητό να ψηθεί και να πάρει το χρώμα που θέλεις. 
3. Βγάζεις το σκεύος από τον φούρνο, το αφήνεις να σταθεί για ένα δεκάλεπτο και σερβίρεις.  

Καλά μαγειρέματα!