Ξύπνησες και βρέχει! Με τις εκλογές δεν άλλαξε κάτι στη ζωή σου… Τουλάχιστον μαγείρεψε κάτι καλό για τον εαυτό σου! Ας πάρουμε για παράδειγμα τις φακές.

Ένα ταπεινό super food της Ελληνίδας μάνας που κάπου μας έχει κουράσει να το τρώμε σαν σούπα! Είναι μια πρώτη ύλη που μπορείς να αναδείξεις με πάρα πολλούς τρόπους και βέβαια να συνδυάσεις με πολλές γεύσεις! Οι Γάλλοι αγαπάνε να τις φτιάχνουν με μπαλσάμικο και λουκάνικο, εγώ τις προτιμώ με κρίταμο και ψάρι! Συνδυάζεται τέλεια με φρέσκο σπανάκι σε σαλάτα ή ακόμα και μέσα σε cupcakes (συνταγή εδώ).

Το καλό με τις φακές και αυτό που τις καθιστά ιδανικές για εργένικη ζωή είναι ότι μπαίνουν στην κατάψυξη και σε περιμένουν εκεί μέχρι να τις χρειαστείς. Έτσι μπορείς να οργανωθείς, να προετοιμάσεις αρκετά ταπεράκια στην κατάψυξη και κάθε φορά να τους αλλάζεις ταυτότητα παίζοντας με μυρωδικά και συνοδευτικά.


Υλικά για τις Φακές
1 κούπα φακές
1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
3 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
Ντοματίνια

Υλικά για το Σολομό
1 φιλέτο σολομού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

Υλικά για το Dressing
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Λίγα φύλλα κρίταμο (τουρσί)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις φακές σε νερό που βράζει και τις αφήνουμε για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και ξανατοποθετούμε σε νερό που βράζει μαζί με το κρεμμύδι και τα καρότα. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
2. Βάζουμε το φιλέτο σολομού σε λαδόκολα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λεμόνι (ξύσμα και χυμό), κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν τσέπη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180°C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το ψάρι για άλλα 10 λεπτά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε. Από πάνω ξαπλώνουμε το σολομό και τα ντοματίνια.

Tips:
Προτιμώ σολομό γιατί είναι ένα λιπαρό ψάρι που τρώγεται εύκολα και την επόμενη μέρα χωρίς να “ξεραθεί” εσωτερικά.
Αυτό το πιάτο τρώγεται ζεστό. Αν όμως αφαρέσεις το ψάρι μπορείς να το φας και κρύο σαν σαλάτα.

Έχεις δική σου πρόταση για τη συνταγή σε ταπεράκι; Δείξε μας τι τρως στο instagram ανεβάζοντας φωτό με hashtag #TaperakiProject. Kάποιοι το έχετε ήδη κάνει #ThankYou