Τι είναι ο Όμιλος Wagner; Μια ματιά στην ομάδα μισθοφόρων υπό την ηγεσία ενός άνδρα που κατηγορείται για «ένοπλη ανταρσία» στη Ρωσία. Ιδρύθηκε το 2014 και ανήκει στον Prigozhin, έναν 61χρονο ο οποίος ήταν παλαιότερα γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» για κρατικές εκδηλώσεις τροφοδοσίας με την επιχείρησή του στο catering.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ πίστευαν ότι ο όμιλος Wagner είχε περίπου 50.000 προσωπικό εντός της Ουκρανίας — περίπου 10.000 μισθοφόρους και 40.000 κατάδικους από ρωσικές φυλακές , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του Ομίλου Wagner στις επίσημες στρατιωτικές του επιχειρήσεις, αλλά το think tank της Ουάσιγκτον, Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, λέει ότι συχνά συνδέεται άμεσα με το ρωσικό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σε σύντομο διάγγελμα διάρκειας λιγότερης του ενός λεπτού και ενημέρωσε τους πολίτες ότι «πρόκειται για εγκληματική εκστρατεία. Ισοδυναμεί με ένοπλη ανταρσία. Η Ρωσία θα αμυνθεί και θα αποκρούσει αυτή την κίνηση. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών μας».

Ο Πούτιν είπε ότι ο στρατός και οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου έλαβαν τις απαραίτητες εντολές κι ότι οι προδότες της Wagner θα τιμωρηθούν. Διάβασε τη συνέχεια στο intronews.gr