Νιώθετε και εσείς πως κάτι έχετε μπερδέψει. Τον μήνα, την εποχή, κάτι. Γιατί, διάολε, δεν γίνεται να είμαστε στις 13 Ιουνίου και να περιμένουμε να βρέξει από λεπτό σε λεπτό. Κάπου και ο καιρός ίσως θα έπρεπε να συγκεντρωθεί. Ή εμείς. Προχωράμε. 

Τέλος πάντων, με την αστάθεια του καιρού να συνεχίζεται και σήμερα σε όλη τη χώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως βροχές και καταγαίδες δεν θα μας κάνουν τη χάρη να μας αφήσουν στην ησυχία μας. Ούτε τώρα, ούτε το Σαββατοκύριακο. Αν μας ρωτάτε αν θα ακυρώναμε κανονισμένα μπάνια στη θέση σας, δεν ξέρουμε. 

Πάντως, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σε άρθρο του, αναλύει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η αστάθεια, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου, κάνοντας και μια πρόβλεψη για το πότε επιτέλους θα γίνει επίσημα καλοκαίρι. Ξέρετε, για το πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να γκρινιάζουμε για τη ζέστη.

https://t.co/3lbBpKL0kC

Πιο συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει πως τα συστήματα που επηρεάζουν τη χώρα μας, κατά κανόνα, κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολκά. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά ή βορειοδυτικά προς τα ανατολικά ή νοτιοανατολικά. Τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking). Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω – Εμποδισμός. 

Οι Εμποδισμοί τύπου «Ωμέγα» (Omega Βlocks), σύμφωνα με το άρθρο του κ. Κολυδά, ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Στη διάταξη αυτή συνυπάρχουν δύο χαμηλά και ένας αντικυκλώνας όπως διακρίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Το ένα χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στα Βαλκάνια, ενώ ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη τη Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβική χερσόνησο.

Γιατί ο Ω-Εμποδισμός προκαλεί έντονη αστάθεια

Με τον τρόπο που έχουν διαταχτεί τα βαρομετρικά συστήματα η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και κινείται όπως περιγράφεται παραπάνω, όπου ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα ασταθείας τα οποία συνεχίζονται εδω και πολύ καιρό, καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς τον ίδιο τύπο καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές, αλλού ξηρασία.

Η εμμονή αυτού του τύπου καιρού θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, όπου εκτός από την Βαλκανική και τη χώρα μας, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Πότε θα καλοκαιριάσει επίσημα

Η κατάσταση με την αστάθεια φαίνεται να αλλάζει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus. Πιο συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα από 19-25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα για τη χώρα και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική, όπως και στη Δυτική Ευρώπη. Τον περιορισμό της αστάθειας μετά τις 20 Ιουνίου δεν τον δίνουν μόνο τα κλιματικά μοντέλα, αλλά και τα αριθμητικά μέσω προγνώσεων enseble.

Η εκτεταμένη αστάθεια παρότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή με τις χαλαζοπτώσεις, δεν έχει επιτρέψει τη θερμοκρασία να ανέβει σημαντικά, καθώς επικρατεί η βόρεια κυκλοφορία στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.