Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, εκτιμάται ότι τα εμβόλια κατά της όχι και τόσο αγαπημένης μας covid βοήθησαν στο να σωθούν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές. Δεν το λες και λίγο.

Αλλά.

Τη Δευτέρα (12/06) ξεκίνησε η πρώτη δίκη για φερόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Στο Αμβούργο της Γερμανίας όλα αυτά. Σε αυτή την πρώτη δίκη, λοιπόν, εξετάζεται η αγωγή μίας Γερμανίδας η οποία ζητεί αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ για τις «βλάβες» που υπέστη από το εμβόλιο των BioNTech – Pfizer.

Η ίδια έχει ζητήσει να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, τη στιγμή που, όπως αναφέρει, έχει ταλαιπωρηθεί από «πόνους στο πάνω μέρος του σώματος, οίδημα στα άκρα, κόπωση, εξάντληση και προβλήματα στον ύπνο», μετά τον εμβολιασμό της.

 Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Τομπίας Ούλριχ, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν «επηρεάζουν αρνητικά το έργο» της γυναίκας, μίας γιατρού που εργάζεται σε νοσοκομείο και «δεν μπορεί πλέον να εργάζεται τόσες ώρες» όσες πριν από τον εμβολιασμό της.

Ο Ούλριχ, ο οποίος δηλώνει ότι εκπροσωπεί 250 ενάγοντες, υποστηρίζει ότι ήταν όλοι «υγιείς» προτού εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία αποδίδουν στα εμβόλια κατά της covid. Πρόσθεσε επίσης ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες δίκες.

«Τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά, από εγκεφαλικά επεισόδια ως θρόμβοι και καρδιακά προβλήματα», σημειώνει ο Γιόαχιμ Τσέζαρ- Πρέλερ, ένας άλλος Γερμανός δικηγόρος που εκπροσωπεί 140 ανθρώπους που έχουν καταθέσει αντίστοιχες προσφυγές.

Από τα 129 εκατ. εμβόλια που χορηγήθηκαν στη Γερμανία, το επιστημονικό ινστιτούτο Paul Ehrlich έλαβε 338.857 καταγγελίες για ύποπτες παρενέργειες, ανάμεσά τους 54.879 σοβαρές περιπτώσεις.

Το εργαστήριο BioNTech εξηγεί ότι σε αυτό το στάδιο «στις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί δεν έχει αποδειχθεί καμία αιτιακή σχέση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που περιγράφονται και του εμβολιασμού».

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «αναλαμβάνει τις ευθύνες της» και «εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με προσοχή, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες».