Ο ήλιος μάλλον δεν θα ανατείλει. Έχουμε δει τις συνέπειες μιας πανδημίας και είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε τα μαθήματά μας και να κάνουμε τις δύσκολες επιλογές που θα σώσουν ζωές και θα ενισχύσουν την κοινωνία μας για μελλοντικές κρίσεις. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τις χώρες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμασθούν για την επόμενη πανδημία και να τηρήσουν προηγούμενες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του οργανισμού αυτού των Ηνωμένων Εθνών. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση για την υγεία του ΠΟΥ, εβδομάδες μετά τον τερματισμό της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία COVID-19, ο  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της επόμενης.

https://t.co/TmteDwFeS6

Απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ που διεξάγεται στην Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι η ώρα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πρόληψη της επόμενης πανδημίας. “Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε”, είπε προειδοποιώντας ότι η επόμενη πανδημία “είναι βέβαιο ότι θα μας χτυπήσει την πόρτα”.

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί η επόμενη πανδημία, καθώς πρόκειται για τυχαία γεγονότα. Μπορούν να ξεκινήσουν οπουδήποτε στον κόσμο όπου τα ζώα και οι άνθρωποι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, καθώς οι πανδημίες προέρχονται συχνότερα όταν ένα παθογόνο μεταφέρεται από ένα ζώο στο οποίο ζει σε έναν άνθρωπο που δεν έχει μολυνθεί ποτέ με αυτό το παθογόνο. Οι κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πανδημιών. Η αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση και η τεράστια κτηνοτροφία που απαιτείται για μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία παραγωγής κρέατος φέρνουν όλο και περισσότερα ζώα σε στενότερη επαφή με τον άνθρωπο. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα παθογόνων να «πηδούν» από ζώο σε άνθρωπο.

Η δεκαήμερη συνέλευση του ΠΟΥ συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυσή του και θα συζητήσει τα παγκόσμια προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους και τις μελλοντικές πανδημίες. Οι 194 χώρες μέλη διαπραγματεύονται μεταρρυθμίσεις στους δεσμευτικούς κανόνες που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση διεθνούς απειλής για την υγεία και επεξεργάζονται μία ευρύτερη συνθήκη πανδημίας που αναμένεται να επικυρωθεί τον επόμενο χρόνο.