Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Ιράν εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση με τουλάχιστον 300 drones, εναντίον του Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, έπειτα από δεκαετίες υπογείου πολέμου ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες, που από Ιρανικά εδάφη εξαπολύεται άμεση επίθεση εναντίον Ισραηλινών εδαφών.

Μετά από δεκαετίες «υπογείου πολέμου» ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, για πρώτη φορά στα χρονικά, υπήρξε άμεση επίθεση από πλευράς του.

Τι πρέπει να ξέρεις για την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Κανείς θάνατος δεν καταγράφηκε εξαιτίας της επίθεσης, αλλά 12 άτομα μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, δήλωσε ότι η αεροπορική βάση Nevatim στην έρημο Negev στο νότιο Ισραήλ υπέστη ελαφρές ζημιές από την επίθεση, αλλά παραμένει λειτουργική.

Αφορμή για την Ιρανική επίθεση στάθηκε το Ισραηλινό χτύπημα της 1ης Απριλίου. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο στη Δαμασκού το οποίο αποτελεί μέρος του συγκροτήματος της Ιρανικής Πρεσβείας, σύμφωνα με Ιρανούς και Σύρους αξιωματούχους. Τουλάχιστον τρεις ανώτεροι διοικητές και τέσσερις αξιωματικοί που επέβλεπαν τις μυστικές επιχειρήσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή σκοτώθηκαν. Το Ιράν υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί.

Ο υπόγειος πόλεμος ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ διαρκεί δεκαετίες, σε διάφορα πεδία. Οι δύο χώρες προσπαθούν να επιτύχουν καίρια πλήγματα η μία στην άλλη, σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό επίπεδο.

Το Ιράν συντηρεί πληρεξούσιες δυνάμεις, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, οι Χούτι στην Υεμένη.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, το 2021 και της δολοφονίας ενός διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του συνταγματάρχη Σαγιάντ Κονταέι, το 2022.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ήταν επικριτικός ως προς τις μεθόδους του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γάζα, έχει επίσης επανειλημμένα επιβεβαιώσει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Τόνισε πως θα συγκαλέσει συνεδρίαση των ηγετών της G7. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο επίσης να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την επίθεση.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του ελπίζουν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Συμβουλεύουν, μάλιστα, το Ισραήλ ότι η άμυνά του κατά της ιρανικής επίθεσης ήταν μια μεγάλη νίκη που μπορεί να μην απαιτεί αντίποινα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ισραήλ θα βρίσκεται υπό πίεση για να απαντήσει στην επίθεση. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η αντιπαράθεσή του με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Με πληροφορίες από τους ΝΥΤ.