Από το βράδυ που η 28χρονη Κυριακή δολοφονήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, είναι σαν να άνοιξε πάλι το κουτάκι της γνωστής ανευθυνότητας. Όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, ξετυλίγοντας το απέραντο νήμα της αναλγησίας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς αποκαλύψεων και μιας ντροπής στην ολότητά της. Και την ίδια ώρα που νιώθουμε αυτό το γνώριμο αίσθημα πως το βαρέλι δεν έχει πάτο, στο πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση επιμένει στη μη νομοθέτηση του όρου γυναικοκτονία. Τίποτα δεν γίνεται σωστά. Και ούτε γινόταν και ποτέ.

Η μόνη που τα έκανε σωστά, ήταν η Κυριακή. Η 28χρονη πήγε στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της, όπως συνιστά η ελληνική αστυνομία. Ζήτησε ένα περιπολικό να την γυρίσει σπίτι, αλλά της είπαν πως δεν υπάρχει. Την ίδια στιγμή, ένα περιπολικό καθόταν απέξω, λογικά για να είναι έτοιμο για κάποιο περιστατικό, αλλά όχι για την Κυριακή. Εκπρόσωποι της αστυνομίας μιλούν για ΕΔΕ, για ευθύνες και τα λοιπά και τα λοιπά, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. 

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί»

Αυτό ακούγεται να λέει ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης. Η Κυριακή δεν απάντησε. Τι να πει. Πώς η Άμεση Δράση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει έναν πολίτη με ασφάλεια σπίτι του; Νωρίτερα, δε, είχε μια αξιωματικό υπηρεσίας να μην ακολουθεί κανένα πρωτόκολλο. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι εκπρόσωποι της αστυνομίας. Αλλά για ποιο πρωτόκολλο μιλάμε; Ποιος το ακολουθεί; Ούτε στα Τέμπη το ακολούθησε κανένας. Καταλήξαμε από το «πάμε κι όπου βγει» των Τεμπών, στο «το περιπολικό δεν είναι ταξί» των Αγίων Αναργύρων.

Ίσως τελικά ένα ταξί να ήταν καλύτερα. Πόσες κοπέλες δεν έχουν επιστρέψει σπίτι τους το βράδυ και οι οδηγοί τις περιμένουν να μπουν στην πολυκατοικία με ασφάλεια; Το ίδιο, δηλαδή, που θα έπρεπε να κάνει και η Άμεση Δράση για την Κυριακή, αλλά δεν έκανε.

«Με ακούτε;»

Και αφού χρειάστηκε ένα λεπτό για να αποφασίσει ο αστυνομικός που στο καλό να στείλει αυτό το περιπολικό, ο 39χρονος -γνωστός στις αστυνομικές αρχές- είχε εμφανιστεί και είχε μαχαιρώσει την Κυριακή. Καθυστέρηση. Ανευθυνότητα. Καμία κρίση για τον βαθμό της επικινδυνότητας. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Μετράμε την 5η γυναικοκτονία για το 2024, αλλά επιπλέον μετράμε και ένα απέραντο το χάος που επικρατεί χρόνια τώρα.

Η συνομιλία με την άμεση δράση ήταν η εξής:

Παρακάτω η συνομιλία:

Θύμα: Γεια σας. Βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Αστυνομικός: Ναι…

Θύμα: Χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Αστυνομικός: Οπότε, να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;

Θύμα: Ορίστε;

Αστυνομικός: Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;

Θύμα: Όχι, είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα.

Αστυνομικός: Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας…

Θύμα: Ωραία, στείλτε στο σπίτι μου…

Αστυνομικός: Σε ποια οδό;

Θύμα: Αριστοφάνους… Άγιοι Ανάργυροι.

Αστυνομικός: Του έχετε κάνει μήνυση;

Θύμα: Όχι

Αστυνομικός: Αυτός για ποιο λόγο είναι εκεί;

Θύμα: Δεν ξέρω, ήταν και χθες εκεί.

Αστυνομικός: Με σκοπό να της ασκήσει βία.

Αστυνομικός: Βρίσκεται δίπλα. Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

Θύμα: Χάνομαι… Έχει έρθει εδώ…

Φίλος 28χρονης: Τρέξτε, τη σκότωσε…