Οκτώ μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο εν ενεργεία πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εμφανίζεται να υπολείπεται του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ΝΥΤ και Siena College.

Τα μαύρα σύννεφα που πολλοί προέβλεπαν στις τάξεις των Δημοκρατικών κατέφτασαν, αφού στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 43% έναντι του 48% του Ντόναλντ Τραμπ στην εθνική έρευνα με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Έτσι λοιπόν, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα: Από τη μία θα πρέπει να ξεπεράσει τις αμφιβολίες στο πρόσωπό του εντός του κόμματός του, αλλά και μια ευρεία δυσαρέσκεια που φαίνεται πως εκδηλώνεται για την κατεύθυνση που παίρνουν οι ΗΠΑ.

Διπλή είναι και η απογοήτευση και για τα ευρήματα της έρευνας, καθώς το των ψηφοφόρων που αποδοκιμάζει έντονα τον τρόπο διακυβέρνησης του Μπάιντεν έχει φτάσει το 47%, ιστορικό υψηλό όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τους Times/Siena σε οποιοδήποτε σημείο της προεδρίας του.

Γιατί ο Μπάιντεν δεν συσπειρώνει…

Στη δημοσκόπηση φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Μπάιντεν δεν συγκινεί κάποια συγκεκριμένα τμήματα των ψηφοφόρων. Η υποψηφιότητά του εμφανίζει Ιδιαίτερες αδυναμίες στις γυναίκες, τους μαύρους και τους λατίνους ψηφοφόρους.

Κυριότερη αιτία της χαμηλής διείσδυσης του Μπάιντεν φαίνεται πως είναι η ηλικία του πρόεδρου. Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι παραμένουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με την προοπτική να έχουν έναν πρόεδρο 81 ετών. Οι μισοί ψηφοφόροι θεωρούν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑδεν θα πρέπει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, ενώ αυτοί που αντιτίθενται είναι ηλικίας νεότερης των 45 ετών.

Τα δυσοίωνα ευρήματα δεν εξαντλούνται, δυστυχώς για τον εν ενεργεία πρόεδρο, στις προηγούμενες διαπιστώσεις, καθώς οι Δημοκρατικοί φαίνεται να χάνουν το ιστορικό πλεονέκτημα στους ψηφοφόρους που προέρχονται από την εργατική τάξη και δεν είναι πτυχιούχοι κολεγίου.

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από τον Μπάιντεν

Στις προηγούμενες εκλογές, του 2020, ο εν ενεργεία πρόεδρος είχε κερδίσει το 72% των ψήφων του συγκεκριμένου γκρουπ. Στην τελευταία δημοσκόπηση, ο Μπάιντεν φαίνεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Τραμπ στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων (47% – 41%).

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Τραμπ έχει μπροστά του έναν τεράστιο δικαστικό αγώνα. Θα περίμενε κανείς πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σπίτι του, προετοιμαζόμενος να αποδείξει την αθωότητά του. Εν τούτοις, εκείνος μοιάζει να προελαύνει και να συσπειρώνει τους Ρεπουμπλικανούς.

Άραγε, θα επαληθευτεί το σενάριο που θέλει τη Μισέλ Ομπάμα να παίρνει τελικά το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Αύγουστο και να είναι εκείνη που θα κατέβει αντίπαλος του πιο διχαστικού πολιτικού που γνώρισε ποτέ η Αμερική;

Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα ευρήματα της δημοσκόπησης θα εντοπίσουμε εκείνους τους σημαντικούς παράγοντες στους οποίους υστερεί ο Μπάιντεν και υπερέχει η Ομπάμα: Γυναίκες, νέοι, Λατίνοι και μαύροι.

Με πληροφορίες από τους ΝΥΤ.

Photo: Instagram, Joe Biden, Donald Trump