Οι προσπάθειες των δικηγόρων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να παραμερίσει μία από τις ποινικές υποθέσεις του έπεσαν στο κενό την Τρίτη. Η τριμελής επιτροπή του Περιφερειακού Εφετείου της Ουάσιγκτον απέρριψε τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του περί προεδρικής ασυλίας στην υπόθεση της δίωξης που του έχει ασκηθεί για τα γεγονότα που ακολούθησαν των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Για τους σκοπούς αυτής της ποινικής υπόθεσης, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ έγινε πολίτης Τραμπ, με όλες τις υπερασπίσεις οποιουδήποτε άλλου κατηγορούμενου. Αλλά οποιαδήποτε εκτελεστική ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως Πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη», έγραψαν στην ομόφωνη απόφασή τους οι τρεις δικαστές.

Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν υποστηρίξει ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις τέσσερις κατηγορίες περί εκλογικής συνωμοσίας επειδή, ως πρόεδρος εκείνη την εποχή, είχε ασυλία. Οι ισχυρισμοί τους είχαν διακόψει τη δικαστική διαδικασία καθώς το ερώτημα έπρεπε να περάσει από ανώτερα δικαστήρια.

«Έχουμε “ζυγίσει” τα επιβεβλημένα συμφέροντα του πρώην Προέδρου Τραμπ για εκτελεστική ασυλία έναντι των ζωτικών δημοσίων συμφερόντων που ευνοούν να επιτραπεί η συνέχιση αυτής της δίωξης. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «οι ανησυχίες για τη “δημόσια τάξη, ειδικά όπως φωτίζονται από την ιστορία και τη δομή της κυβέρνησής μας” αναγκάζουν την απόρριψη του αιτήματός του για ασυλία σε αυτή την υπόθεση», έγραψαν οι δικαστές.

Τι σημαίνει αυτό για τον Τραμπ και την Αμερική;

«Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ακολουθήσει τα συντριπτικά γεγονότα και το νόμο, θα διαπιστωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αποκλεισμένος από την προεδρία» γράφει στο Politico ο Αζίζ Χαγκ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συγγραφέας του The Collapse of Constitutional Remedies.

Ο Χαγκ τονίζει όμως πως «δεν είναι σαφές για μένα ότι νομοθέτες και αξιωματούχοι στις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες θα ευθυγραμμίζονταν με αυτήν την απόφαση κατά την προετοιμασία των ψηφοδελτίων τον Νοέμβριο». Και φέρνει ως παράδειγμα τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, για τα σύνορα. «Δεν είναι πλέον δεδομένο ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι που τάσσονται με την πλευρά Τραμπ στο ρεπουμπλικανικό κόμμα θα λάβουν υπόψη τον ομοσπονδιακό νόμο — ειδικά όταν πρόκειται να κοστίσει και τις δικές τους εκλογικές προοπτικές».

Ένα άλλο ενδεχόμενο που παρουσιάζει ο Χαγκ, θέλει τους αντιπροσώπους του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων να ψηφίζουν τον Τραμπ, ανεξάρτητα από το αν το όνομα του πρώην πρόεδρου θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια. (Στις ΗΠΑ εκλέγουν τους αντιπρόσωπους του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων οι οποίοι ψηφίζουν για τον Πρόεδρο, ανάλογα με τις ψήφους που κέρδισε ο κάθε συνδυασμός).
Η απόφαση να αποκλειστεί ο Τραμπ από τις επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, συμπεραίνει ο Χαγκ. «Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι η απαρχή ενός περαιτέρω αιματηρού ξεμπερδέματος των δημοκρατικών κανόνων».

Ντόναλντ Τραμπ: Φέρνει τις ΗΠΑ προ του εμφυλίου;

Άλλοι αναλυτές που γράφουν στο Politico θεωρούν πως το Ανώτατο Δικαστήριο, από αυστηρά νομική σκοπιά, θα έπρεπε να αποκλείσει την υποψηφιότητά του Ντόναλντ Τραμπ. Επισημαίνουν δε, πως οι συνέπειες αυτού του αποκλεισμού από την προεδρική κούρσα θα μπορούσαν να είναι εμπρηστικές.

Τραμπ: Ο κίνδυνος ενός εμφυλίου που θα προκαλέσει ο ίδιος

Ο πυρήνας των υποστηρικτών του Τραμπ περιλαμβάνει βαριά ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής, οι οποίες θεωρούν πως η ήττα του το 2020 ήταν προϊόν συνομωσίας και πολλοί περιμένουν ότι θα πάρουν την εκδίκησή τους τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές του Politico επισημαίνουν πως ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει αντίποινα για λογαριασμό τους. «Αν του αρνούνταν προληπτικά την ευκαιρία να εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση, ορισμένοι αναμφίβολα θα κατέφευγαν στη βία».

Ντόναλντ Τραμπ: Η απόφαση του Εφετείου θα φέρει εμφύλιο;

Παρόλο που μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου με την εισβολή στο Καπιτώλιο, η δεξαμενή των ανθρώπων που θα έπαιρναν τα όπλα για χάρη του Τραμπ έχει αδειάσει θεαματικά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μαζικές ακροδεξιές διαμαρτυρίες που θα περιλαμβάνουν άντρες με όπλα, ίσως και αντιδιαδηλώσεις από αριστερές ομάδες, αλλά και περιπτώσεις βίας παρόμοιες με τον θανατηφόρο πυροβολισμό δύο ανθρώπων στο Ουισκόνσιν από τον Κάιλ Ριτενχάουζ το 2020.
«Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τέτοια γεγονότα θα έπαιρναν μορφές χιονοστιβάδας, αλλά μοιάζει εύλογο. Οι MAGA ομάδες του Τραμπ έχουν ήδη διαταράξει την εκλογική διαδικασία μια φορά», σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές.

Η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να προκύψει ως ένα επακόλουθο μετά από μια τέτοια απόφαση. Αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου, όμως, έχει δώσει στις ομοσπονδιακές αρχές επαρκή στρατηγική για να αποκλείσουν μια παρόμοια επιχείρηση.

Θα δούμε ένα σενάριο χολιγουντιανής ταινίας όπως αυτό του Civil War να παίρνει σάρκα και οστά; Θα έχουμε την απάντηση σύντομα.

Με πληροφορίες από το Politico.