«Αν δεν αντιδράσετε τώρα, δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Όλοι σε αυτή τη χώρα καλούνται να σηκωθούν όρθιοι και να κρατήσουν μια πολύ ξεκάθαρη στάση ανάμεσα στις οικογένειές τους, στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού. Όρθιος, με πολύ ξεκάθαρη θέση. Τίποτα άλλο», δήλωνε την Πέμπτη ο προπονητής Κρίστιαν Στράιχ όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν ένα σχόλιο για τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Γερμανικό ποδόσφαιρο και οι οπαδοί των ομάδων στο κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα κατά του δεξιού εξτρεμισμού, αλλά και του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Ο προπονητής της Φράιμπουργκ βρέθηκε σε μια τέτοια συγκέντρωση, το βράδυ της Τετάρτης, μαζί με άλλους παράγοντες της τοπικής ομάδας που αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Στις 10 Ιανουαρίου, η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Correctiv έγραψε για μια συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη του ακροδεξιού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), και νεοναζί σε ξενοδοχείο στο Πότσνταμ. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ένα θέμα που οι συμμετέχοντες ανέφεραν ως «μετα-μετανάστευση» (remigration). Ο όρος περιγράφει την επαναπροώθηση, αναγκαστικά ή με όποιο άλλο τρόπο, των «μεταναστών» στον τόπο καταγωγής τους — ανεξάρτητα από το καθεστώς της ιθαγένειάς τους.

Οι δεξιές λαϊκιστικές και ακροδεξιές ομάδες χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να αναφερθούν σε μαζικές απελάσεις και εκτοπισμό μεταναστών και των απογόνων τους. Σύμφωνα με το Correctiv, η πρόσκληση για τη συνάντηση του Πότσνταμ είχε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μια «συνολική ιδέα, με την έννοια του γενικού σχεδίου».

Έγινε αναφορά στην απέλαση αιτούντων άσυλο, ατόμων με άδειες παραμονής αλλά και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικές ρίζες εάν «δεν προσαρμόστηκαν στην κοινωνία της πλειοψηφίας».

Η δημοσιοποίηση αυτού του φρικτού σχεδίου, πιο μαζικότερου ακόμη και από αυτό του Άντολφ Άιχμαν, πίσω στο 1940, όταν είχε προτείνει το «Σχέδιο Μαδαγασκάρη» που αφορούσε τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ευρώπης στο νησί της Μαδαγασκάρης, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών στη μεταφορά. Έτσι, προχώρησε το σχέδιο της «Τελικής Λύσης», τη μαζική γενοκτονία δηλαδή των Εβραίων που ζούσαν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το AfD ως πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, τέσσερις μήνες και κάτι, πριν από τις Ευρωκλογές.

Ο Στράιχ και οι άλλοι…

Οι μνήμες των θηριωδιών που διέπραξαν οι Ναζί Γερμανοί επέστρεψαν εφιαλτικά στους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να οργανώσουν πορείες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

«Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου είναι πολίτες, οι προπονητές ποδοσφαίρου είναι πολίτες, τα αφεντικά των επιχειρήσεων είναι επίσης πολίτες. Όλοι σε αυτή τη χώρα καλούνται να σηκωθούν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση», δήλωσε ο προπονητής: «Κανείς δεν μπορεί πλέον να κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.

Όλοι στη Γερμανία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και κανείς δεν πρέπει να “παραπονιέται μετά όταν κυβερνάται από μια αυταρχική, δεξιά εθνικιστική ομάδα”. Ζω σε μια δημοκρατία ως ελεύθερος άνθρωπος εδώ και 58 χρόνια. Αυτό είναι μια απίστευτη τύχη. Υπάρχουν μόνο λίγοι άνθρωποι αυτής της ηλικίας στον κόσμο που μπορούν να ζήσουν τόσο ελεύθερα», επεσήμανε ο προπονητής, καταλήγοντας πως «είμαστε πέντε λεπτά πριν από τις δώδεκα (τα μεσάνυχτα). Αν δεν κάνετε τίποτα τώρα, δεν έχετε καταλάβει τίποτα στο σχολείο ή στην ιστορία».

Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε ο Στράιχ, ο οποίος δεν διστάζει να καταγγείλει τη δράση του ακροδεξιού κόμματος ΑfD σε κάθε ευκαιρία, τη σκυτάλη πήρε ο προπονητής της Λειψίας, Μάρκο Ρόζε. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε ενάντια στη βλακεία και τον δεξιό εξτρεμισμό σε οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Ρόζε, με καταγωγή από τη Σαξονία όπου το AfD σημειώνει αξιοσημείωτη αποδοχή, συνέχισε τις δηλώσεις του στον ίδιο τόνο, επικρίνοντας το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο «στέλνει σχετικά ξεκάθαρα σήματα και έχει ρίζες που δεν μπορείς απλώς να αρνηθείς. Και δεν μπορείς να το ανεχτείς ή να το αποδεχτείς, γιατί αν αγνοήσεις τη βλακεία για πολύ καιρό, τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη».
Βέβαια, δεν είναι όλοι οι προπονητές όπως ο Στράιχ και ο Ρόζε, που έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Ο προπονητής της Χόφενχαϊμ, Πελεγκρίνο Ματαράτζο, δεν θέλησε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Γερμανία.

«Προσωπικά, είμαι έτοιμος να ανοιχτώ σε όλα τα θέματα. Ίσως έρθει κάποια στιγμή που θα πω: “Τώρα είναι η στιγμή που θέλω να επηρεάσω την κοινωνία με τη γνώμη μου”. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Ο Κρίστιαν (σσ. Στράιχ) έχει φτάσει εδώ και μερικά χρόνια», τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ομάδας, την Πέμπτη.
«Ίσως ένας ή δύο προπονητές θα ήθελαν να διατηρήσουν την εστίαση στον αθλητισμό. Η δουλειά μου είναι να προπονώ την ομάδα και να είμαι επιτυχημένος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βλέπω επίσης ως ευκαιρία να προσεγγίσω πολλούς ανθρώπους», ολοκλήρωσε ο Ματαράτζο.

Τα clubs κινητοποιούν τους οπαδούς τους

«Το “Ποτέ Ξανά” είναι τώρα! Ελάτε όλοι» έγραψε η Μάιντζ καλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους φίλους της, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Σεντ Πάουλι, η ομάδα – σύμβολο της Αριστεράς, καλώντας τον κόσμο της να κατέβει στην πλατεία Ραθάουσμαρκτ του Αμβούργου.
Την Τετάρτη, ο αμυντικός Τίμο Χούμπερς της Κολωνίας επαίνεσε μια αντί-ακροδεξιά διαδήλωση στην πόλη του συλλόγου του και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. «Αυτό που ήταν σίγουρα μια εξαιρετική δράση ήταν η χθεσινοβραδινή στο Heumarkt», είπε ο Χούμπερς σε ένα βίντεο που κοινοποίησε η Γερμανική Ένωση Ποδοσφαίρου για τη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης της Κολωνίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα.

Οι αντι-ρατσιστικές συγκεντρώσεις έδειξαν πως τουλάχιστον στη Γερμανία υπάρχει παλμός. Και πρόσωπα που, ανεξαρτήτως κόστους, θα βγουν μπροστά.