Για πολλούς αναλυτές η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπομπλικανών στην Αϊόβα ήταν προδιαγραμμένη, ενώ και τα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν θα είναι εσφαλμένα καθώς «η συλλογική απόφαση 100.000 κατοίκων της Αϊόβα που είναι πρόθυμοι να περάσουν από παγωμένες ερημιές για να βρεθούν στα γυμναστήρια των σχολείων σε μια πολιτεία που διοικείται αποκλειστικά από λευκούς χριστιανούς επιδειξίες είναι ένα ανόητο παιχνίδι» σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Esquire, Τσαρλς Π. Πιρς.

Δεν παύει να είναι ανησυχητικό, βέβαια, που ένας πρόεδρος που κάλεσε τους οπαδούς του σε κατάλυση του Συντάγματος, που θα περάσει τα επόμενα δύο χρόνια της ζωής του στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες σπάζοντας οποιοδήποτε… προεδρικό ρεκόρ, να συνεχίζει να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του. Είναι ξεκάθαρα ένα θεσμικό θέμα που οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.

Είναι εμφανές πως το «καύσιμο» του Τραμπ στη συγκεκριμένη προεκλογική του εκστρατεία είναι η εκδίκηση. Μιλώντας σε ψηφοφόρους του δεν δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδιά του και να δεσμευτεί πως θα «εξαφανίσει εντελώς» το βαθύ κράτος. Στην περίπτωση αντίδρασης, είπε, μπορεί να επικαλεστεί τον νόμο περί εξέγερσης και να αναπτύξει στρατεύματα, υπό τις διαταγές του, σε αμερικανικές πόλεις. Έχει σχέδιο, έτσι;

Γιατί (πολλοί) Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν…

Στις τάξεις των Δημοκρατικών, πάντως υπάρχουν εκείνοι που δεν συμμερίζονται την ανησυχία αυτή, δεν τρομάζουν από την επιστροφή του Τραμπ, ίσα ίσα, τρίβουν τα χέρια τους.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως αν ο πρώην πρόεδρος πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αυτομάτως θα φέρει μια ισχυρή συσπείρωση στις τάξεις των Δημοκρατικών, οι οποίοι, αν και δυσαρεστημένοι, θα φροντίσουν να αποτρέψουν τυχόν νέα μετακόμιση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Παρά την απογοητευτική προεδρική θητεία του Τζο Μπάιντεν, ο εν ενεργεία πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να νικήσει τον Τραμπ για άλλη μια φορά, έχοντας εκμυστηρευθεί σε δημοσιογράφους πως ίσως να μην ήταν ο ίδιος υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς αν δεν υπήρχε η απειλή Τραμπ.

Οι εναλλακτικές και οι… προοπτικές

Οι Δημοκρατικοί δείχνουν και πάλι να επιδίδονται στο αγαπημένο τους παιχνίδι: Να ψάχνουν στις δημοσκοπήσεις ποιος είναι ο βολικότερος αντίπαλος έναντι του εν ενεργεία προέδρου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή, στην κορυφή των «απειλών» για τον Μπάιντεν φιγουράρει η Νίκι Χέιλι, με διαφορά οκτώ μονάδων από τον βετεράνο πολιτικό σε μία υποθετική αναμέτρησή τους (53% έναντι 45%). Ο Ρον ντε Σάντις, εμφανίζει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Μπάιντεν, με τον Τραμπ στις δύο μονάδες.

Ποιος μπορεί όμως να εμπιστευτεί τις δημοσκοπήσεις; Εκεί όπου οι οπαδοί του Τραμπ επιχειρούν να μπερδέψουν τους πολιτικούς αναλυτές; Ποιος θεωρεί πως οι ψηφοφόροι της Χέιλι στην Αϊόβα δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ στις γενικές εκλογές; Αυτές οι λεπτομέρειες είναι ήδη γνωστές στους Δημοκρατικούς ήδη από το 2016, όταν θεωρούσαν την υποψηφιότητα Τραμπ «μετεωρίτη» και ήταν σίγουροι για την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον.

Μόνο που ο κίνδυνος για την Αμερικανική δημοκρατία δεν εξαρτάται απλά από την εκλογή του πρώην πρόεδρου. Ο Ντέιβιντ Φρεντς γράφει στους ΝΥΤ. «Για να θέσω το θέμα όσο πιο απλά γίνεται: Οκτώ χρόνια πικρής εμπειρίας μας δίδαξαν ότι η υποστήριξη του Τραμπ υποβαθμίζει τον χαρακτήρα των βασικών υποστηρικτών του.

Υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια απρόθυμοι ψηφοφόροι του Τραμπ, άνθρωποι που έχουν διατηρήσει την ευγένεια, την ακεραιότητα και την καλή τους λογική, ακόμη και όταν ψηφίζουν για το παρελθόν και σχεδόν σίγουρα το μελλοντικό Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Έχω φίλους και μέλη της οικογένειας που ψηφίζουν Τραμπ και τους αγαπώ πολύ. Αλλά η πιο μόνιμη κληρονομιά μιας δεύτερης θητείας Τραμπ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πεποίθηση εκατομμυρίων Αμερικανών ότι ο Τραμπισμός δεν είναι απλώς μια προσωρινή πολιτική σκοπιμότητα, αλλά το μοντέλο για την πολιτική επιτυχία των Ρεπουμπλικανών και —ακόμα χειρότερα— ο τρόπος που θέλει ο Θεός να ασκούν πολιτική οι πιστοί χριστιανοί».

Φονταμενταλισμός made in USA, δηλαδή.