Ήταν 2021 όταν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφιζόταν διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ψηφιακούς νομάδες. Για όσους δεν γνωρίζουν ο όρος «Ψηφιακοί νομάδες» περιγράφει εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους, σε οποιοδήποτε γωνιά του πλανήτη. Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι. Η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να προσελκύσει αυτές τις επαγγελματικές ομάδες προσφέροντας φοροαπαλλαγές, όμως αυτό δεν δείχνει να πηγαίνει καθόλου καλά…

Η επιβεβαίωση ήρθε από μια έρευνα της Brother UK, μιας βρετανικής εταιρείας τεχνολογίας, στην οποία θα καθόριζε τις καλύτερες, τις χειρότερες και τις φθηνότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για εξ αποστάσεως εργασία. «Αναλύσαμε παράγοντες όπως η ταχύτητα Wi-Fi, το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικό κόστος ζωής. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε μια σταθμισμένη κατάταξη για να προσδιορίσουμε τη συνολική βαθμολογία» αναφέρεται στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν αποκαρδιωτικά, με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μάχονται για την… τελευταία θέση της κατάταξης: Η Αθήνα βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας (50.34), μια θέση πιο πάνω η Θεσσαλονίκη (50.87), στην τρίτη θέση από το τέλος στριμώχνεται το Βελιγράδι (51.94) και μια θέση ψηλότερα, το ντροπιαστικό παζλ συμπληρώνει η Πάτρα (52.33).

Αθήνα, ένα… στολίδι

«Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για τους αιώνες της ιστορίας της και αποκαλείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα κατετάγη ως η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για απομακρυσμένους εργαζόμενους, με χαμηλή βαθμολογία 50,34 στα 100» γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, ίσως έκπληκτοι και εκείνοι από τα χαμηλά σκορ που σημειώνει η πόλη. Η συνέχεια του άρθρου, όπου και παρουσιάζονται οι υπόλοιπες επιδόσεις περιγράφει με αριθμούς μια θλιβερή πραγματικότητα.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πρώτες 15 ευρωπαϊκές πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη στον δείκτη ασφάλειας, φτάνοντας μόλις τους 53 βαθμούς. Η Αθήνα έχει χαμηλή βαθμολογία στον δείκτη Ποιότητας Ζωής 128,6, στον δείκτη Υγειονομικής Περίθαλψης (57,5) και στον δείκτη Ευτυχίας (5,93).

Για τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πάνω κάτω τα ίδια και μόνο στα σημεία κερδίζει την Αθήνα. Το άρθρο της Brother σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, είναι η δεύτερη χειρότερη πόλη στην Ευρώπη για απομακρυσμένους εργαζόμενους με βάση τις μετρήσεις μας. Οι τοπικές συγκοινωνιακές συνδέσεις είναι σχετικά φθηνές. Η βαθμολογία της Θεσσαλονίκης στον δείκτη Ποιότητα Ζωής φτάνει το 128,6 και στον δείκτη Ασφάλειας το 53».

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν για την Πάτρα. «Η Πάτρα καταλαμβάνει την τέταρτη (χειρότερη) θέση, με βαθμολογία 52,33 στα 100. Η πόλη έχει βαθμολογία στον δείκτη Ποιότητα Ζωής 128,6, στον δείκτη Ασφάλειας το 53 και στον δείκτη Ευτυχίας 5,93».

«Στο Λουξεμβούργο αδελφές μου»

Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, που βρίσκεται ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κατατάσσεται ως η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για τηλεργασία, σύμφωνα με το Brother UK. Κατά την εξέταση των πιο περιζήτητων στοιχείων για τους ψηφιακούς νομάδες, η πόλη του Λουξεμβούργου σημείωσε βαθμολογία 68 —το υψηλότερο από όλους τους προορισμούς που βρέθηκαν στην έρευνα.

Η πόλη του Λουξεμβούργου κατέλαβε επίσης υψηλή θέση σε άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τη ζωή εκτός γραφείου. Σημειώνει μια εντυπωσιακή βαθμολογία στην Ποιότητα Ζωής 192,9, υψηλό δείκτη Υγειονομικής Περίθαλψης (75), ενώ στον δείκτη Ευτυχία πιάνει ένα 7,23, που την κρατά στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας.

Αν έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε εξ’ αποστάσεως και ψάχνετε την πιο φθηνή πόλη, μπορείτε να πακετάρετε για την Τούζλα, μια πόλη στη βορειοανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ένα γεύμα σε αυτήν την πόλη κοστίζει 4,50 δολάρια.