Ό,τι και να λέμε σαν κοινωνία, εν έτη 2023 (και οσονούπω 2024), όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουμε εξελιχθεί, πάντα θα έρχεται η πραγματικότητα που θα μας επαναφέρει στα ίσα μας. Όπως και έγινε τις τελευταίες ώρες, με ένα βίντεο που έχει μπόλικη δόση ρατσισμού, που κυκλοφορεί τόσο στο Instagram όσο και στο TikTok. Μη τυχόν και σπάσουμε αυτό το σπυρί, επιτέλους. Να το αφήνουμε εκεί να υπάρχει.

Στο βίντεο λοιπόν, ακούμε τα παράπονα μιας μαύρης κοπέλας, η οποία υπερασπίζεται την αδερφή της, που απολύθηκε εξαιτίας των πλεγμένων της μαλλιών. Το γνωστό χτένισμα «braids», δηλαδή, που όλο και περισσότερες κοπέλες υιοθετούν το καλοκαίρι γιατί είναι πολύ της μόδας. Εκτός βέβαια αν είσαι μαύρη και εργάζεσαι ως πωλήτρια σε κατάστημα της Κηφισιάς. Τότε είτε χειμώνας, είτε καλοκαίρι, απλά δεν επιβάλλεται να το έχεις. 

Κι αυτό γιατί η ιδιοκτήτρια του καταστήματος απέλυσε την κοπέλα, γιατί θεωρεί πως τα πλεγμένα μαλλιά είναι και βρώμικα. «Δεν είναι ρατσισμός, είναι κάλος δικός μου, Είναι κάτι που δεν μ’αρέσει εμένα, το θεωρώ λίγο πιο βρώμικο». Δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες, ή πιο σωστά οι περισσότερες λευκές γυναίκες, που εξίσου έχουν κάνει τα μαλλιά τους έτσι, ήταν το ίδιο βρώμικες. Αυτό μας λέει.

Ναι, είναι δικαίωμα κάθε εργοδότη να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο dresscode ή μια ανάλογη εμφάνιση στους εργαζομένους του. Αυτό δεν μας κάνει πλέον εντύπωση, το έχουμε συναντήσει όλοι. Είναι κάτι, βέβαια, που γνωστοποιείται εξαρχής. Το να απολύεις μια μαύρη κοπέλα επειδή έκανε πλεξούδες τα μαλλιά της, με τη δικαιολογία προσωπικού ‘κολλήματος’ είναι αυτή η μάστιγα. Είναι ένας ρατσισμός που κρύβεται κάτω από το πέπλο του ‘κάλου’.