Όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε φορά που κοντεύουμε να αποχαιρετήσουμε μια χρονιά, γίνονται διάφορες ανασκοπήσεις με το τι παρακολουθήσαμε περισσότερο, τι μουσική ακούσαμε και ούτω καθεξής. Έτσι παραδοσιακά και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε και τη λέξη που χρησιμοποιήθηκε πολλάκις, κυρίως από την Gen Z.

Πρόκειται για τη λέξη «rizz», που είναι η αργκό που χρησιμοποιούν οι νέοι για να περιγράψουν κάποιον που έχει γοητεία ή είναι καλός στο να κουβεντιάζει και να φλερτάρει. Το rizz είναι μία από τις οκτώ λέξεις της λίστας, οι οποίες επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες του 2023. 

Σύμφωνα με τον Κάσπερ Γκραθγουόλ, πρόεδρο της Oxford Languages, η λέξη rizz ενδεχομένως να μιλάει για «μια κυρίαρχη διάθεση του 2023, όπου οι περισσότεροι από εμάς ανοίγονται μετά από μερικά δύσκολα χρόνια» της πανδημίας του κορωνοϊού. Αποδεικνύεται επίσης ότι λέξεις και φράσεις που προέρχονται από την κουλτούρα του διαδικτύου «γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθομιλουμένης».

Ο όρος θεωρείται ότι αποτελεί συντόμευση της λέξης «χάρισμα» (charisma). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε εκφράσεις όπως «to rizz up», που σημαίνει να προσελκύεις ή να αποπλανείς κάποιον. Πρόκειται ουσιαστικά για το προσόν, την επιδεξιότητα και η ικανότητα να προσελκύεις σεξουαλικά τους άλλους χρησιμοποιώντας τη γοητεία σου.

@hyperx_rizz Bro found the best way to rizz up a girl #rizz #rizzless #rizzgod #wrizz #fyp #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #follow #viral #views #like ♬ son original – 🙂
@praiize w rizz😉 #foryoupage #rizz #praiize #pickuplines #wrizz #funny #viral #blowthisup #xyzbca #blowup ♬ White Tee – Summer Walker & NO1-NOAH

Για την ιστορία, το rizz έγινε δημοφιλές από τον YouTuber και streamer του Twitch, Κάι Σενατ, ο οποίος τον χρησιμοποιούσε με τους φίλους του. Η χρήση της λέξης συνέχισε να ανεβαίνει φέτος και τον Ιούνιο, όταν ο ηθοποιός Τομ Χόλαντ ρωτήθηκε από το Buzzfeed για το μυστικό του rizz. Ο Χόλαντ απάντησε: «Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχω περιορισμένο rizz».