Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ξεχωρίζει τις φωτογραφίες της χρονιάς που μας πέρασε. Οι 101 φωτογραφίες που έχουν επιλεχθεί, αποτυπώνουν τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2023 σε όλο τον πλανήτη, μέσα από τον φωτογραφικό φακό των διακεκριμένων φωτορεπόρτερ, των οποίων οι φωτογραφίες τους συγκλονίζουν.

Η φετινή χρονιά θα μείνει στην ιστορία για τους δύο μεγάλους πολέμους: μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, που μάχεται εναντίον της ρώσικης εισβολής, και για ένα νέο ξέσπασμα βίας στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς.

Τον Φεβρουάριο, ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών στην Τουρκία και τη Συρία, με περισσότερους από 54.000 ανθρώπων να χάνουν τη ζωή τους από την καταστροφή. Ένας άλλος σεισμός τον Σεπτέμβριο σκότωσε περισσότερους από 2.900 ανθρώπους στο Μαρόκο.

Ήταν μια χρονιά όπου οι κλιματικές μεταβολές ήταν πιο έντονες από ποτέ. Οι πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη και τον Καναδά τον Ιούλιο κατέστρεψαν σπίτια και σκέπασαν τις πόλεις με πυκνή ομίχλη, ενώ στη Λατινική Αμερική η στάθμη των υδάτων έπεσε, απειλώντας τα μέσα διαβίωσης και αφήνοντας τα δελφίνια του ποταμού Αμαζονίου στα ύψη. Οι καταιγίδες έφεραν έντονες βροχοπτώσεις στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο, καταπίνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά έναν δρόμο.

Ανάμεσα τους και στιγμιότυπα από σημαντικά γεγονότα της χώρας μας, με το κλικ που ξεχωρίζει να είναι αυτό του Στέλιου Μισίνα, που αποτυπώνει την συγκλονιστική ιστορία της επανένωσης των δυο αδελφών, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Ο 18χρονος Mohammad, που κατάφερε να σωθεί ζωντανός από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου ξανασμίγει με τον αδερφό του Fadi, που ήρθε να από την Ολλανδία στο λιμάνι της Καλαμάτας για να τον αναζητήσει. Οι δυο τους κλαίνε αγκαλιασμένοι με τον επιζώντα να ξεσπά σε λυγμούς μετά τα όσα έχει ζήσει και τον αδερφό του να προσπαθεί να του δώσει κουράγιο.

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες εδώ.