Η φρικτή κατάσταση στην Γάζα δεν έχει τελειωμό. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα ανέφερε σήμερα ότι σήμερα θάφτηκαν σε ομάδικο τάφο 179 πτώματα, ανάμεσα τους και επτά πρόωρα βρέφη.

Την ίδια ώρα, οι λεπτομέρειες που δίνει για την κατάσταση του νοσοκομείου, είναι ανατριχιαστικές. Αναφέρει πως υπάρχουν δεκάδες διασκορπισμένα πτώματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου, καθώς πλέον τα ψυγεία των νεκροτομείων είναι εκτός λειτουργείας, μια και δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ μιλά για «αναγκαστική» ταφή των πτωμάτων με αυτό τον τρόπο, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. «Οι θάλαμοι-ψυγεία των νεκροτομείων δεν τροφοδοτούνται πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα καθώς δεν έχουν εισέλθει καθόλου καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου», λέει.

Μία γυναίκα και ένας άνδρας πέθαναν σε ΜΕΘ σήμερα, ανεβάζοντας σε 29 τον αριθμό των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που έχασαν τη ζωή τους μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σχετικά με το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, είναι «σχεδόν νεκροταφείο», με πτώματα να συσσωρεύονται και να σαπίζουν μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων είναι τόσο έντονη, που δυσκολεύει τον κόσμο να αναπνεύσει.

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την επιβίωση των πρόωρων και νεογέννητων, με τις διακοπές ρεύματος να καθιστούν αδύνατη τη χρήση εξοπλισμού όπως οι θερμοκοιτίδες από το προσωπικό του νοσοκομείου. Από την μεριά τους, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι βρίσκονται στη διαδικασία συντονισμού της μεταφοράς θερμοκοιτίδων στη Γάζα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι 45 νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση στις εγκαταστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά λόγω της έλλειψης ρεύματος.