Ο Dave Chappelle έχει συνηθίσει τα γιουχαρίσματα του κοινού, αλλά και τις αρνητικές αντιδράσεις εις βάρος τού στα social media, επομένως υποψιαζόμαστε πως δεν ίδρωσε και πολύ το αυτί του, μετά την τελευταία παράστασή του στη Βοστώνη, όπου αρκετοί αποχώρησαν κατά τη διάρκειά της.

Ο 50χρονος κωμικός παρά το γεγονός πως είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει στο σόου του οτιδήποτε που να σχετίζεται με τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, τελικά όχι μόνο το έκανε, αλλά μετά από παρέμβαση ενός παρευρισκομένου, επεκτάθηκε κιόλας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε αρχικά για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα από το Ισραήλ, τους οποίους και κατέκρινε, ενώ στην πορεία -μετά την παρέμβαση του τύπου στο κοινό για την ακρίβεια- αποφάσισε να το πάρει όλο από την αρχή, και συγκεκριμένα από την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Καταδίκασε το γεγονός πως 1000 Ισραηλινοί βρήκαν τραγικό θάνατο, αλλά ο Dave Chappelle τάχθηκε κατά του Ισραήλ, που «σκότωσε αθώους πολίτες διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου».

Η αντίδραση του κοινού ήταν ανάμεικτη. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, άλλωστε, είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει τεράστια σύγκρουση στα social media, με καλλιτέχνες να αποφεύγουν να σχολιάζουν ή να τάσσονται υπέρ του Ισραήλ, μιας και το cancel είναι αναπόφευκτο. Είδαμε τις τελευταίες ώρες τον χαμό με την Κάιλι Τζένερ. Αλλά θα επεκταθούμε σε άλλο κείμενο γι’αυτό. Επί του παρόντος, λοιπόν, θα συνεχίσουμε τον Dave Chappelle, ο οποίος τελικά έγινε αποδέκτης γιουχαρισμάτων επειδή υποστήριξε την Γάζα, αν και υπήρξε μια μειοψηφία που φώναξε «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Ωστόσο ήταν πολλοί εκείνοι που αποχώρησαν. Τούτου λεχθέντος, ένας από τους παρευρισκομένους σχολίασε πως «βγήκαμε έξω και συναντηθήκαμε με πολλούς άλλους Εβραίους που αποχώρησαν εξίσου από την παράσταση.Ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωσα τόσο ανασφαλής και τόσο φοβισμένος για αυτό που έβλεπα».

Υπενθυμίζουμε πως ο Dave Chappelle πριν περίπου δύο χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά την κυκλοφορία του stand up special, «The Closer», που κυκλοφόρησε στο Netflix. Σε αυτό ο κωμικός έκανε σχόλια για την τρανς κοινότητα που θεωρήθηκαν προσβλητικά και τρανσφοβικά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα κύμα κινητοποιήσεων από τους υπαλλήλους της streaming πλατφόρμας που ανήκει σε αυτή την κοινότητα. 

Ο Dave Chappelle τότε έδωσε την απάντησή του και εξήγησε πως στις συναναστροφές του με άτομα της LGBTQ κοινότητας δεν έχει ακούσει από κοντά ούτε μία κατηγορία. «Θέλω όλοι σε αυτό το κοινό να ξέρουν ότι, παρόλο που τα μίντια με παρουσίασαν ως ενάντιο στην κοινότητα αυτή, δεν πρόκειται περί αυτού. Μην ρίξετε την ευθύνη στην LGBTQ κοινότητα για αυτά τα σκατά. Αυτό δεν έχει να κάνει με αυτούς. Αφορά σε επιχειρηματικά ενδιαφέροντα και το τι μπορώ να πω και δε μπορώ να πω. Για την ιστορία, και πρέπει να το γνωρίζετε αυτό, όλοι όσοι γνωρίζω απ΄αυτή την κοινότητα, είναι υποστηρικτικοί και με αγαπούν. Οπότε δεν κατανοώ προς τι γίνεται όλη αυτή η ανοησία», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.