Γράφει η Δήμητρα Πραντάλου

Το περιμέναμε; Ναι. Συνέβη; Κι όμως! Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε τουλάχιστον. Οι πρώτοι κοριοί έκαναν και επίσημα την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Το εν λόγω ξενοδοχείο αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα προκειμένου να κάνει απεντόμωση. Όπως έγινε γνωστό το πρωί από τον πρόεδρο Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, οι κοριοί απογειώθηκαν από την Γαλλία, ταξίδεψαν με μια ήρεμη πτήση, και προσγειώθηκαν στην χώρα μας. «Είναι από αυτούς που δεν μας ακούνε, αλλά από αυτούς που μας τσιμπούν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χότζογλου, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στο στρατό τα καίγαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο με τέτοιο πρόβλημα να κάνει κάτι τέτοιο. Έχουν εισχωρήσει στα στρώματα και είναι κόστος να αλλάξεις στρώμα σε ένα δωμάτιο. Τα μεγάλα ξενοδοχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθιστούν τα στρώματά τους. Μέχρι στιγμής είναι ένα ξενοδοχείο που έχει πρόβλημα».

Επειδή όμως κάπως έτσι την πάτησαν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, και το πρόβλημα πρέπει να το κοιτάμε κατάματα, να μην δείξουμε ίχνος φόβου (ή και όχι, προχωράμε), καλό είναι να έχουμε μια γνώση επί του θέματος, σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με τους απρόσκλητους επισκέπτες.

Σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι κοριοί ζουν στα στρώματα (είναι το αγαπημένο τους σημείο), στους καναπέδες και στα έπιπλα. Εκεί στήνουν τις φωλιές τους, και επειδή είναι «νυχτερινοί τύποι» βγαίνουν το βράδυ για να τραφούν με το ανθρώπινο αίμα. Φυσικά τη στιγμή εκείνη το ανυποψίαστο θύμα δεν καταλαβαίνει τίποτα, παρά ξυπνάει την επόμενη μέρα με φαγούρα και με σημάδια κόκκινα παραταγμένα, αφού οι κοριοί περπατάνε γύρω γύρω και τσιμπάνε. Συνήθως μάλιστα, σχηματίζουν και μια ευθεία γραμμή. 

Τι πρέπει να κάνουμε όμως αν μας τσιμπήσει κοριός;

Σε επικοινωνία που είχαμε με την διευθύντρια στην κλινική Αισθητική Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Μαρία Κοτρώτσιου, για να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και να μην πανικοβληθούμε χωρίς λόγο, μας απάντησε πως: «Δεν βάζουμε τίποτα πάνω. Ούτε αντιβίωση. Αυτό είναι το σωστό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πετάξουμε τους κοριούς. Μπορούμε να βάλουμε μια κρέμα Fucidin με αντιβίωση τοπικά και με λίγη κορτιζόνη, σε περίπτωση που θα έχει λίγο οίδημα και θα έχει πρηστεί η επιδερμίδα από το τσίμπημα. Δεν παίρνουμε αντιβίωση από το στόμα. Δεν κάνει λοίμωξη μαλακών μορίων. Επιπλέον, μπορούμε να πλυθούμε με ένα πράσινο σαπούνι με ουδέτερο pH για την επιδερμίδα».