Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει ο χθεσινός βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, όπου φιλοξενούνταν τραυματίες και άμαχοι, καθώς εκτιμάται ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 500, που έχουν δοθεί ως ένας πρώτος απολογισμός.

Ο Εμάνουελ Μακρόν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να καταδικάσουν το αδιανόητο έγκλημα πολέμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων» ενώ ζήτησε να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μάλιστα άμεσα.

Για «στυγερό έγκλημα» έκανε λόγο η Σαουδική Αραβία μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών και για «έγκλημα πολέμου» ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μουσά Φακί Μααμάτ, κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ισραήλ πως διέπραξε έγκλημα πολέμου.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν πλήρως την καταδίκη μας για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ νοσοκομείου στη Γάζα, που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους», έγραψε ο Φακί στο (πρώην Twitter), καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να δράσει τώρα».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε χθες Τρίτη το βράδυ πως ένιωσε «φρίκη» για τους θανάτους «εκατοντάδων παλαιστίνιων αμάχων» αποφεύγοντας πάντως να επιρρίψει ευθύνες για τον βομβαρδισμό του.

«Η καρδιά μου βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό προστατεύονται δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ μέσω X.

Ο Γκουτέρες –αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας– «καταδίκασε» επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ, τους θανάτους «τουλάχιστον έξι αμάχων» που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα χθες το πρωί.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» και «δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υγειονομικές αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανέφεραν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Μία αμφιλεγόμενη εξήγηση για τον βομβαρδισμό έδωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας «όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά».

Το Ισραήλ κατηγορεί για το χτύπημα τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ που όμως από την πλευρά του, χαρακτηρίζει όλα όσα του προσάπτονται ως ψέματα.

«Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμιστικό κίνημα. «Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες».