Ακρίβεια. Σε όλα. Ενοίκιο, ρεύμα, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, είδη πρώτης ανάγκης, βενζίνη- πείτε μου αν μου ξεφεύγει κάτι. Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια. Είναι και το ότι ο μισθός στην χώρα μας δεν είναι ανάλογος. Δεν είναι βρε παιδί μου ότι αυξάνεται η τιμή σε όλα, αυξάνεται και ο μισθός, οπότε εντάξει, κάπως θα τα βγάλουμε πέρα.

Και ο πληθωρισμός τρέχει. Και δεν είναι ότι γρκινιάζουμε εμείς και είμαστε υπερβολικοί. Τα λένε οι έρευνες και οι αναλύσεις. Φρέσκια – φρέσκια ανάλυση του ΟΟΣΑ δείχνει πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα με τις χώρες του ΟΟΣΑ στις οποίες οι μισθοί έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Utility Bidder, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση των χωρών οι οποίες έχουν μείνει πίσω μισθολογικά σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Μεξικό. Ακόμα, η Ελλάδα έχει την μικρότερη μέση αύξηση των μισθών την τελευταία δεκαετία, με τον μέσο μισθό να αυξάνεται μόλις κατά 1,5%.

Το 2022, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 24.709 ευρώ, ενώ δέκα χρόνια πριν, το 2012 βρισκόταν στα 24.339 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο μέσος μισθός έχει καταγράψει αύξηση μόλις 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει και τον δεύτερο χαμηλότερο 10ετή πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, πίσω από την Ελβετία και μπροστά από το Ισραήλ, έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξης του 7,4% σε περίοδο δεκαετίας. Πάλι καλά να λέμε.