Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, καλλιτέχνης ανήσυχος, ευαίσθητος και πάνω από όλα άνθρωπος, που μέσα από τα τραγούδια του και τις τοποθετήσεις του κάνει το δικό του πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, το βράδυ της Δευτέρας από την σκηνή της Τεχνόπολης, τα είπε όλα. «Έρχομαι από την λάσπη. Από τους πνιγμένους ανθρώπους, τα πνιγμένα ζώα, τα πεσμένα δέντρα. Από τις κομμένες εθνικές οδούς. Από την κομμένη, την καμένη, την πνιγμένη χώρα μας» είπε στην έναρξη της συναυλίας του, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία, την παντελή έλλειψη του κρατικού μηχανισμού, το σόου του δήμαρχου του Βόλου, Αχιλλέα Μπέου. Και κατέληξε πως «έρχομαι από την χώρα που θα τον ξαναψηφίσουν όμως. Έρχομαι από τη χώρα που ξαναψηφίζουν εδώ και δεκαετίες όσους μας ρημάζουν».

«Έρχομαι από την καταιγίδα. Έρχομαι από την λάσπη. Από τον ρημαγμένο παράδεισο, από το Πήλιο, από τα αποκομμένα χωριά, από τα πεσμένα γιοφύρια, από τα κατεστραμμένα σπίτια, τα γκρεμισμένα. Έρχομαι από τη λάσπη. Από τους πνιγμένους ανθρώπους, τα πνιγμένα ζώα, τα πεσμένα δέντρα. Από τις κομμένες εθνικές οδούς. Από την κομμένη, την καμένη, την πνιγμένη χώρα μας.

Έρχομαι από τον Βόλο, που ο δήμαρχος της πόλης, πριν από τρεις μέρες, ο ανεκδιήγητος δήμαρχο, ανεβασμένος σε μια μπουλντόζα, φώναζε στην ερημιά -εκεί που δεν υπήρχε άνθρωπος- “ήρθε το φαΐ και το νερό! Ελάτε να πάρετε!”. Για την κάμερα, κάνοντας προεκλογικό σποτ μπας και τον ξαναψηφίσει κανείς. Έρχομαι από την χώρα που θα τον ξαναψησίσουν, όμως. Έρχομαι από τη χώρα που ξαναψηφίζουν, δεκαετίες τώρα, όσους μας ρημάζουν.

Από τη χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς προετοιμασία, χωρίς πρόνοια, χωρίς έγνοια, χωρίς φροντίδα, χωρίς ευθύνηΈρχομαι από τη λάσπη. Και σας ευχαριστώ, που μετά από τις έντονες μέρες και νύχτες, είστε εδώ για να στήσουμε μαζί μια ηλεκτρική γιορτή πάνω στην καταστροφή, και εκτός τόπου και χρόνου. Καλώς βρεθήκαμε, καλή μοιρασιά αδέρφια».

Από την άλλη μεριά της πόλης, στον Βύρωνα, ένας άλλος αγαπημένος καλλιτέχνης, ο Φοίβος Δεληβορίας, είχε κάνει το δικό του κάλεσμα ώστε η προγραμματισμένη συναυλία του στο Θέατρο Βράχων να γίνει αφορμή για να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. «Δεν πρόκειται ούτε για πράξη ανωτερότητας, ούτε -προς θεού- για φιλανθρωπία. Στη θέση των ανθρώπων που τώρα πλήττονται θα είμαστε αύριο εμείς. Πρόκειται για δράση, με τα μικρά όπλα που διαθέτουμε, εφόσον την μπορούμε. Και την προτιμούμε χίλιες φορές από την παραίτηση και την αδράνεια – κι εμείς και τα τραγούδια που μας ένωσαν»

Στην έναρξη της συναυλίας του λοιπόν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κάλεσμα. «Δεν ήρθατε απλά για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, που το έχουμε τόσο ανάγκη. Ήρθατε για να αφήσετε πράγματα. Ήρθατε για να δείξουμε ότι δεν είμαστε από αυτούς που σπρώχνουν τον ναυαγισμένο, όπως έγινε στην Πύλο και΄όπως έγινε στο Blue Horizon. Είμαστε από αυτούς που δίνουν το χέρι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

Εδώ πέρα είναι ένα υπέροχο θέατρο. Θα δείτε, θα παίξουμε με τα φώτα αργότερα. Θα δούμε μια μεγάλη σκιά πάνω από το κεφάλι μας, ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε μαζί της. Πάρα πολλοί Έλληνες δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι και πολύ πιο πρίν απέδειξαν ότι είναι μόνο η σκιά τους. Εμείς θα αποδείξουμε το αντίθετο».