΄Ένα τραγικό συμβάν σημειώθηκε στο Βόλο από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Ένας άντρας εντοπίστηκε νεκρός το πρώι της Τρίτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση. Ο άτυχος άντρας, που ήταν κτηνοτρόφος, είχε πάει να ταΐσει τα ζώα του και αγνοούνταν για πολλές ώρες. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Την ίδια ώρα αγνοείται ένας άνδρας, επίσης κτηνοτρόφος, ο οποίος παρασύρθηκε από ρέμα στον Άγιο Γεώργιο Βόλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Η κατάσταση στον Βόλο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, με τη σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε το βράδυ να πλήττει την περιοχή για πάνω από 10 ώρες και αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 24ωρο σύμφωνα με την ΕΜΥ. Οι εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας είναι αποκαρδιωτικές. Τα προβλήματα από τις τεράστιες ποσότητες νερού ήδη είναι ορατά στην πόλη, όπου έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί με μήνυμα του 112 ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στον Βόλο λόγω της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώθηκε σε όλη την περιοχή του Πηλίου και την ορεινή Μαγνησία γενικότερα, λόγω της επιδείνωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Λόγω των συνθηκών και της υπερχείλισης χειμάρρων έχουν διακοπεί από το πρωί και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας και τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελούνται μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η κακοκαιρία πλήττει και τις Σποράδες. Στην Σκιάθο, έχουν πλημμυρίσει περιοχές λόγω της καταιγίδας και υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Πάνω από τη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων έχουν πέσει 369.8 mm βροχής μέσα σε ένα 24ωρο.

Η κακοκαιρία φτάνει στην Αττική το μεσημέρι

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνει πως στα βόρεια της χώρας τα φαινόμενα θα γίνουν ηπιότερα, ενώ σταδιακά η κακοκαιρία φτάνει στην Αττική και την Πελοπόννησο φέρνοντας σφοδρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος «η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες όσον αφορά την κακοκαιρία, καθώς η ποσότητα της βροχής θα είναι πολύ υψηλή. Όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 500 χιλιοστά. Φανταστείτε ότι αυτή η ποσότητα ισούται περίπου με την ποσότητα της βροχής που πέφτει στην Αθήνα μέσα σε 1,5 χρόνο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα.

Οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης που φέρνει η κακοκαιρία Daniel παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).