Από τις μπόμπες δεν έχει γλιτώσει κανείς -και ειδικά οι χιλιάδες νεαροί τουρίστες που κατακλύζουν μέρη όπως ο Λαγανάς, το Φαληράκι και ο Κάβος. Ας σταθούμε για σήμερα λίγο στον τελευταίο.

H ΑΑΔΕ στο τέλος της τουριστικής σεζόν πραγματοποίησε από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή στην Κέρκυρα επιχείρηση για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν ή/και πωλούν νοθευμένα και λαθραία ποτά.

Συμμετείχαν εφοριακοί και τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχοντας τη συνδρομή ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελεγκτικές ομάδες έκαναν απόβαση στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στον Κάβο, «που είναι γνωστός για τα ξέφρενα πάρτι, υπό την επήρεια αλκοόλ, Άγγλων και άλλων τουριστών». Ναι, αν νιώθετε ότι η εικόνα ενός Γυμνασιαρχή του ’50 σχηματίζεται πίσω από την παραπάνω διατύπωση δεν κάνετε λάθος. Να πούμε ωστόσο ότι πράγματι δεν υπάρχει λόγος για να επισκεφθεί κανείς τον Κάβο εκτός αν θέλει να κάνει πράξη εκείνο το απόλυτα cringe στάτους του Facebook “πίνει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες». Στην περιοχή δεν είχαν πραγματοποιηθεί κάθε είδους έλεγχοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όπως μας ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο σε πολλά μπαρ και εστιατόρια της περιοχής, ζητώντας να δουν, οι μεν εφοριακοί αν κόβονται και διαβιβάζονται αποδείξεις, οι δε τελωνειακοί αν τα ποτά που σερβίρονται είναι καθαρά και όχι νοθευμένα ή λαθραία.
Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι επιτελείς της ΑΑΔΕ ήταν σε απευθείας επικοινωνία με τους ελεγκτές μέσα από την Αίθουσα Επιχειρήσεων και παρακολουθούσαν την εξέλιξη των ελέγχων, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο βίντεο και φωτογραφίες από τα ευρήματα.

Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκαν τα εξής:

26 επιχειρήσεις εστίασης δεν εξέδωσαν, τουλάχιστον 40.578 αποδείξεις, συνολικής αξίας 267.418 ευρώ
2 επιχειρήσεις εστίασης δεν διαβίβασαν 1.204 αποδείξεις, συνολικής αξίας 8.252 ευρώ
7 επιχειρήσεις εστίασης σέρβιραν ποτά που δεν είχαν ενδείξεις lot number, άρα αυτά είναι λαθραία ή/και «μπόμπες».

Μάλιστα, έγιναν και 8 δειγματοληψίες, το περιεχόμενο των οποίων έχει ήδη σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μπαρ, στα οποία οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι αυτά μαζεύουν ό,τι έχει μείνει στα ποτήρια των θαμώνων, τα ρίχνουν σε ένα μπιτόνι, και από εκεί σερβίρουν τους τουρίστες σφηνάκια!

Όσο για τις ποινές, οι επιχειρήσεις αυτές έκλεισαν για 48 ώρες και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.