Ο Ιταλός τηλεοπτικός παρουσιαστής Αντρέα Τζιαμπρούνο είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ενημερωτικά μέσα γιατί μάλλον κατηγορεί τα θύματά βιασμών, λέγοντας ότι οι νεαρές γυναίκες θα μπορούσαν να αποφύγουν τον βιασμό αν δεν μεθύσουν.

Ο Τζιαμπρούνο, του οποίου η σύντροφος είναι η πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι, αναφέρθηκε σε πρόσφατους ομαδικούς βιασμούς στην Ιταλία. Στη Σικελία, επτά άνδρες κατηγορήθηκαν για ομαδικό βιασμό μιας εφήβης, ενώ έξι νεαροί λέγεται ότι βίασαν δύο νεαρές ξαδέλφες στην πόλη Caivano κοντά στη Νάπολη.

Ο Τζιαμπρούνο επιμέμενει ότι τα σχόλιά του βγήκαν εκτός πλαισίου. Η πρωθυπουργός Μελόνι είπε ότι θα επισκεφθεί το Caivano (Καϊβάνο) την Πέμπτη για να δείξει αλληλεγγύη στους κατοίκους μετά την επίθεση σε μια πόλη που έχει παλέψει με τη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία της μαφίας.

Η μητέρα ενός από τα δύο κορίτσια έγραψε στην κα Meloni μέσω του δικηγόρου της λέγοντας ότι η οικογένεια είχε δεχθεί απειλές και κακοποίηση από τη γειτονιά τους στην περιοχή Parco Verde της πόλης. Εν τω μεταξύ, η 19χρονη γυναίκα που δέχτηκε επίθεση σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο στις αρχές Ιουλίου στην πόλη Παλέρμο της Σικελίας, πόσταρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι έφυγε από το σπίτι της για μια προστατευμένη κοινότητα για θύματα βίας. Ο ομαδικός βιασμός κινηματογραφήθηκε από τους βιαστές της.

Ο Αντρέα Τζαμπρούνο, ο οποίος παρουσιάζει την εκπομπή «Diario del giorno» (Καθημερινό ημερολόγιο) στον σταθμό Rete 4, σχολίαζε τον ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, που έγινε πρωτοσέλιδο. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με έναν εκδότη εφημερίδας- αναφέρθηκε στους  βιαστές  ως λύκους. «Αν πάτε να χορέψετε, έχετε κάθε δικαίωμα να μεθύσετε», είπε στους τηλεθεατές. «Αλλά αν αποφύγεις να μεθύσεις και να χάσεις τις αισθήσεις σου, ίσως θα απέφευγες επίσης να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα προβλήματα γιατί τότε βρίσκεις τον λύκο».

Η Martina Semenzato, η οποία διευθύνει μια κοινοβουλευτική έρευνα για τη βία κατά των γυναικών και τη γυναικοκτονία, είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη σεξουαλική βία και το θύμα δεν πρέπει ποτέ να κατηγορηθεί, με κανέναν τρόπο». Η κεντροαριστερά πολιτικός Chiara Gribaudo τον κατηγόρησε ότι «κατηγορεί το θύμα καθαρά και απλά»: δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να πει στους άνδρες, τους πραγματικούς ενόχους, να μην βιάζουν», πρόσθεσε. Η κορυφαία influencer των social media, Chiara Ferragni, παραπονέθηκε στο Instagram ότι δεν είχαν προβλήματα με τους λύκους οι γυναίκες αλλά με τους άνδρες.

«Λέω στον Τζαμπρούνο ότι τα αγόρια πρέπει να εκπαιδεύονται για να δείχνουν σεβασμό, αντί τα κορίτσια να διδάσκονται να είναι προσεκτικά. Διδάξτε τους (στους άνδρες) την αξία της συναίνεσης, αντί στα κορίτσια να είναι προσεκτικά», δήλωσε η Σετσίλια Ντ΄Ελία, γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τζιαμπρούνο έκτοτε κατηγόρησε τους επικριτές του ότι έβγαλαν τα λόγια του εκτός πλαισίου και τα εκμεταλλεύτηκαν κακόπιστα. «Ποτέ δεν είπα ότι οι άνδρες είναι ελεύθεροι να βιάζουν γυναίκες που είναι μεθυσμένες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είχε προλογίσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι ήταν μια «αποτρόπαια πράξη που έγινε από θηρία».

Ο Τζαμπρούνο, του οποίου η τηλεοπτική καριέρα έχει απογειωθεί από τότε που η Μελόνι έγινε επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο, απάντησε ότι τα σχόλιά του έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου για να δημιουργήσουν μια «σουρεαλιστική» αντιπαράθεση. Η σύντροφός του και μητέρα της μικρής τους κόρης, απέφυγε να σχολιάσει δημόσια την κατακραυγή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την πρωθυπουργό να αποστασιοποιηθεί από τα σχόλιά του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σχόλιά του Τζιαμπρούνο προκαλούν αντιδράσεις. Τον Ιούλιο, είπε στον Γερμανό υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ «να μείνετε στο σπίτι, μείνετε στον Μέλανα Δρυμό», όταν εκείνος αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του τουρισμού στη νότια Ευρώπη λόγω των έντονων κυμάτων καύσωνα.

Εμείς το μόνο που θέλουμε να του πούμε είναι ότι αν μια γυναίκα πιει λίγο παραπάνω περιμένει το hangover, όχι το βιασμό.