Οι πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη είναι πλέον οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Janez Lenarčič, Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα του Έβρου, διαβάζουμε στους NYT. Στάχτη έχουν γίνει 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο

Έβρος: Για δέκατη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Για δέκατη ημέρα η φωτιά στον Έβρο καίει ανεξέλεγκτη με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με επίκεντρο τις τελευταίες ώρες το μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά προς τη Δαδιά.  Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Στη Λευκίμμη, χθες, μετά από αναζωπύρωση, η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, με τους κατοίκους της περιοχής να ειδοποιούνται μέσω του 112 να εκκενώσουν προς το Τυχερό Έβρου. Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη. Λόγω αναζωπύρωσης στην περιοχή Κασσιτερά χθες, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Σάπες.

Στον Έβρο έφτασε το πρωί της Δευτέρας κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη. Το πολυάριθμο υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτές περιοχές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος.

Οι υπουργοί θα μιλήσουν με κατοίκους και παράγοντες της περιοχής προκειμένου να ξεκινήσει πολύ γρήγορα η αποκατάσταση της καταστροφής, αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια.

Oι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 180 επιπλέον πυροσβέστες για τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.