Διαβάσαμε το άρθρο της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Είμι Καζμίν στην πιο διάσημη οικονομική εφημερίδα (Financial Times) και θέλαμε να βάλουμε τα κλάματα. Δάσκαλοι και πυροσβέστες στα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να βρουν σπίτι εξαιτίας των υψηλών ενοικίων και του Airbnb.

Tον Σεπτέμβριο του 2022 ο δάσκαλος Γιώργος Μώρης δεν μπόρεσε να βρει κάπου να ενοικιάσει στην Σαντορίνη. Κάποια στιγμή βρήκε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με 20 ευρώ τη βραδιά, «θαύμα για τη Σαντορίνη», είπε.  Φυσικά υπήρχε όρος, αν ο ιδιοκτήτης έβρισκε άλλον να το νοικιάσει, «ακόμη και στη μέση της νύχτας», ο Μώρης συμφώνησε να μαζέψει τα πράγματά του και να πάει, ώστε ο ξενοδόχος να μπορεί να χρεώσει υψηλότερη τιμή.

Στη Σαντορίνη, οι δάσκαλοι που φτάνουν κάθε Σεπτέμβριο συνήθως αναγκάζονται να περάσουν τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς σε ξενοδοχεία μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος. Ως αποτέλεσμα, το κόστος στέγασης υπερβαίνει συχνά τους μισθούς τους, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές των νέων εκπαιδευτικών συνήθως δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

«Οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν θέλουν να διοριστούν εδώ», είπε η Ανθή Πατραμάνη  στους Financial Times, πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί. «Όταν έρχονται, υπάρχει δράμα».

Το ελληνικό νησί της Ίου — με 2.000 μόνιμους κατοίκους — δέχεται περίπου 150.000 επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, ειδικά κλάμπερ από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας,  αντιμετωπίζει το σχεδόν αδύνατο έργο να βρει στέγη για δασκάλους, γιατρούς, πυροσβέστες και λιμενικούς που στέλνονται να εργαστούν στο νησί.

Φέτος, ένας πυροσβέστης έμεινε στο τοπικό μουσείο, ενώ ένας αξιωματικός της ακτοφυλακής διέμενε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο ελικοδρόμιο του νησιού. Ο Αντώνης Κουτσούμπας, 30 ετών, καθηγητής μαθηματικών που διορίστηκε στα μέσα του έτους στην Ίο, πέρασε τρεις μήνες σε ένα δωμάτιο χωρίς κουζίνα, θέρμανση ή ζεστό νερό.

Τι είπε στους Financial Times; Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού – ωφελούμενοι από τα αυξημένα εισοδήματά τους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – είναι πλέον αδιάφοροι για τους δημόσιους λειτουργούς. «Το χειρότερο ήταν ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια από τους ντόπιους, ούτε καν από τους γονείς των μαθητών», είπε ο Κουτσούμπας. Περαστικά μας.

Ο Δημήτρης Αλβανός, ο γιατρός που κατοικεί στην Ίο τα τελευταία 21 χρόνια, είπε ότι η στεγαστική κρίση στα νησιά των Κυκλάδων της Ελλάδας αποτελεί πρόβλημα για τις υπηρεσίες υγείας, καθώς τα ιατρικά κέντρα υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει ένα μπόνους 1.800 ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ως κίνητρο στους γιατρούς να μετακομίσουν στα νησιά. Όμως, ενώ κάποιοι γιατροί ενδιαφέρθηκαν, ο Αλβάνος είπε ότι, «αφού δεν μπόρεσαν να βρουν κατάλυμα, δεν ήρθε κανείς». Περαστικά μας.

Όλο το ρεπορτάζ εδώ.