Καλοκαίρι στην Ελλάδα, η μία όψη: διακοπές, θάλασσα, βουτιές, ταβερνάκια, χοροί και πανηγύρια. Καλοκαίρι στην Ελλάδα, η άλλη όψη: Φωτιές, στάχτη, καταστροφές και ένα κράτος για πολλοστή φορά ανίκανο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση. Γεμάτη αντιθέσεις αυτή χώρα. Ήρθε μια νέα ζωή στον κόσμο μέσα σε ασθενοφόρο τη στιγμή που καίγεται άλλη τόση έξω από αυτό.

Tην ίδια ώρα, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολη μεταφέρονταν άλλα 11 νεογνά, επίσης με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καβάλα και άλλο ένα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Και όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρεις εστίες φωτιάς στον Ασπρόπυργο

Μαύροι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα τα των σπιτιών τους καθώς καίγονται λάστιχα δημιουργώντας ιδιαίτερα αποπνικτικές συνθήκες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και δύο εργοστάσια, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα. Εστία φωτιάς υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, περιμετρικά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας: Εκκενώνονται Χασιά και Μονή Κλειστών

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη στον Ασπρόπυργο, ήρθε ενημέρωση στην Πυροσβεστική για εστία κοντά στη Μονή Κλειστών, στη Φυλή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προς το σημείο κινήθηκαν αρχικά 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα.

Η δύναμη της Πυροσβεστικής έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα, διαπιστώνοντας ότι στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι και πως η φωτιά είναι σε χαμηλή βλάστηση για την ώρα, αλλά σε δύσβατο σημείο.

Το περιστατικό αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρό. Λόγω των διαστάσεων που πήρε το μέτωπο δόθηκε εντολή για εκκένωση της Χασιάς και της Μονής Κλειστών.

Επιπλέον, δόθηκε άμεσα εντολή για ενίσχυση των δυνάμεων. Στην περιοχή πλέον επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 23 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.
Γύρω στις 12:35 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση της Φυλής. Οι κάτοικοι καλούνται να κινηθούν προς Άνω Λιόσια.

Καλύτερη η εικόνα στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, όπως είπε για τη φωτιά στη Ροδόπη, τα μέτωπα σε Μίσχο και Ίασμο είναι καλύτερα. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη στη δυτική πλευρά μεταξύ Προδρόμου και παραλίας Σαράντη. Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

Καλύτερη η εικόνα και στην Εύβοια

Για την Εύβοια, ο Γιάννης Αρτοποιός είπε ότι η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες. «Θα πάμε καλύτερα αν βοηθούμε και λίγο από τους ανέμους» συμπλήρωσε. Με το πρώτο φως της ημέρας άλλωστε, ξεκίνησαν να επιχειρούν για ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα προκειμένου να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στον περιορισμό και κατάσβεση των ενεργών εστιών.

«Υπάρχουν ελπίδες σήμερα να καταφέρουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά, αλλά οι άνεμοι δεν βοηθούν, σαφώς υπάρχει καλύτερη εικόνα, αλλά μας προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις» δήλωσε στο eviaonline.gr o Διοικητής της Πυροσβεστικής Ευβοίας Κώστας Ψαρρός.

Πηγή: intronews.gr