Πιστεύετε ότι ζούμε στο 2023; Διευκρινίσεις για τις νέες ταυτότητες ζήτησαν εκπρόσωποι της εκκλησίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, συναντήθηκαν με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ και συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον μητροπολίτη Σερρών, Θεολόγο, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για την έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, έσπευσε να δώσει αναφορά στην Ιερά Σύνοδο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως τόνισε, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μηταράκης “… τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη”.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, στην έκδοση νέων ταυτοτήτων, οι οποίες πλέον θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα στοιχίζουν 10 ευρώ. Με μορφή πιστωτικής κάρτας θα είναι διαθέσιμες οι νέες ταυτότητες από τον Σεπτέμβριο. Το κόστος τους θα είναι 10 ευρώ και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια. Θα μας βάλουν να τις; πληρώσουμε, προφανώς, τι σας κάνει εντύπωση;

Όλα πλέον θα γίνονται ψηφιακά με τον Ενιαίο Αριθμό Πολίτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες.

Στην εμπρόσθια όψη του νέου δελτίου ταυτότητας που θα θυμίζει πιστωτική κάρτα και όχι τις σημερινές γαλάζιες «αστυνομικές ταυτότητες» θα υπάρχει φυσικά η φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται ακόμη: Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ιθαγένεια, Ημερομηνία Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης και Ημερομηνία Λήξης, Αρχή Έκδοσης και Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (Card Access Number). Επίσης θα εμφανίζεται και η υπογραφή του κατόχου. Στην οπίσθια όψη της ταυτότητας νέου τύπου θα αναγράφονται: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και Ομάδα Αίματος (προαιρετικά). Στο κάτω μέρος της οπίσθιας όψης θα βρίσκεται η Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone) με το ενσωματωμένο τσιπ. Τσιπάκια αλέρτ.