Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στα τρία μεγάλα μέτωπα που μαίνονταν στη Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια, με δεδομένο ότι δεν μπορούσαν να συνδράμουν εναέρια μέσα και η πυρκαγιά έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της.

Συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα οχήματα συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης ενώ πλέον υπάρχει και ενίσχυση από αέρος μια και ξεκίνησαν να πετούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.

Σε Σαρωνίδα και Λουτράκι η κατάσταση φαίνεται κάπως καλύτερη σχετικά με χθες, αν μπορεί βέβαια κάποιος να πει κάτι τέτοιο όταν έχουν καεί ζώα, σπίτια και περιουσίες.

Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στα Δερβενοχώρια. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε τουλάχιστον 10χλμ, με τις φλόγες να κατευθύνονται πλέον προς τη Μαγούλα. Ήδη έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο έχουν αρχίσει τις ρίψεις με στόχο να μην επεκταθεί άλλο η πυρκαγιά, δεδομένου ότι οι άνεμοι αναμένεται να ενταθούν.

Η φωτιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Η καλή είδηση είναι ότι οι φλόγες παρέμειναν μακριά από την Πάρνηθα λόγω της αλλαγής των ανέμων.

ύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή. Εξαιτίας της πυρκαγιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής έχει συγκεντρωθεί κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν» προκειμένου αν κατέβει η φωτιά να την αντιμετωπίσει.

Κάηκαν σπίτια στα Καλύβια

Στο μέτωπο της Σαρωνίδας, υπήρξε μια αναζωπύρωση μέσα στη νύχτα, περίπου στις 3 τα ξημερώματα αλλά αντιμετωπίστηκε έστω και με μεγάλη δυσκολία. Εκεί που τα πράγματα δεν πήγαν καλά ήταν στα Καλύβια και συγκεκριμένα στον οικισμό Στίπιζα όπου κάηκαν σπίτια.

Σπίτια κάηκαν και σε Λαγονήσι και Σαρωνίδα, με τον δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή της δεκαετίας.

Δεν πέρασε την εθνική Αθηνών – Κορίνθου η φωτιά στο Λουτράκι

Στο επίσης δύσκολο μέτωπο του Λουτρακίου, οι πάνω από 130 πυροσβέστες κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά από το να περάσει πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.

Το πρωί της Τρίτης στην περιοχή κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σχεδόν 500 πυροσβέστες στα τρία μεγάλα μέτωπα σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής
«Σε όλα τα μέτωπα δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, αναφερόμενος στις φωτιές που μαίνονται στη χώρα.

Όπως σημείωσε, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των πληρωμάτων των πυροσβεστικών μέσων προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων, ενώ έχουν προωθηθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από περιφέρειες της Ελλάδας.

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Αναφορικά με το μέτωπο στη ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες, ενώ αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν 230 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο.

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πηγή: intronews.gr